Bezig met laden...

Logboek

De diverse rollen van Airbus helikopters bij brandbestrijdingsmissies

De diverse rollen van Airbus helikopters bij brandbestrijdingsmissies

Nu het brandseizoen in Latijns-Amerika van start gaat (terwijl wij hier in de sneeuw zitten te ploeteren) en met de lessen die we de afgelopen maanden hebben geleerd op het noordelijk halfrond, zijn onze helikopters meer dan ooit gemobiliseerd en klaar voor actie. Ze spelen een essentiële rol bij het bestrijden van branden, omdat ze levens redden en gaan waar niets anders heen kan. 

Uitgerust om de brand aan te pakken
Het is geen verrassing dat helikopters een essentieel onderdeel vormen van de middelen waarover brandweerlieden beschikken wanneer zij de kernfase van hun operatie bereiken: de brandaanval. Waterbombardements-helikopters, uitgerust met een flexibele bamby-bucket of een buiktank, zullen het vuur onder controle houden, de voortgang ervan vertragen en helpen blussen door elke keer dat ze over het vuur vliegen tot 4.000 liter water te laten vallen. De H125 kan bijvoorbeeld tot 1.200 liter water laten vallen elke keer dat hij over het toneel vliegt. Het kan maximaal vier brandweerlieden met hun uitrusting vervoeren. 

De H215 is ook een voorbeeld van dit vermogen, met zijn robuuste ontwerp, uitstekend laadvermogen, kostenefficiëntie en bewezen capaciteiten in de meest veeleisende omstandigheden. Xavi Vilaró, CEO van de Chileense brandbestrijdingsspecialist Air Lama, legt uit: “In het segment van de zware helikopters loopt de H215 duidelijk voorop wat betreft het aantal brandweerlieden dat hij kan vervoeren en zijn waterafvoercapaciteit van 4000 liter. Onze klant, de Chilean National Forest Corporation (CONAF), is meer dan tevreden." Nu het brandseizoen in de regio aantrekt, heeft de CONAF vier extra Airbus AS332-helikopters in operatie bij ons, waardoor de beschikbare vloot op zeven helikopters in Chili komt. 

Als eerste ter plaatse voor levensreddende operaties
De rol van helikopters bij brandbestrijding beperkt zich echter niet tot brandaanvallen. Patrouille en surveillance zijn bijvoorbeeld ook belangrijke onderdelen van het werk van brandweerlieden om de complexiteit en intensiteit van de brand die ze moeten blussen in te schatten. Met zijn ongeëvenaarde prestaties onder hoge en warme omstandigheden is de H125 een belangrijke troef op dit punt in de missie. Het kan ook worden gemobiliseerd vanwege zijn grote veelzijdigheid en manoeuvreerbaarheid, ook voor bewaking en personenvervoer. 

Evacuatie vormt een uitdaging bij brandbestrijdingsoperaties, of het nu gaat om het extraheren van burgers uit een bedreigd gebied in een zoek- en reddings-configuratie of om brandweerlieden ter plaatse te beschermen en te evacueren wanneer nodig. Zowel de Airbus H145 als de H225 hebben een groot voordeel in deze fase van de missie.

Als marktleider in het EMS-segment is de Airbus H145 een vertrouwde partner wanneer reddingswerkers ingrijpen in het eerste ‘gouden uur’. Bovendien is onze H225 een even belangrijke aanwinst voor de evacuatie van brandweerlieden, met zijn hoge laadvermogen en bewezen liercapaciteiten. Helikopters voeren tijdens brandbestrijdingsmissies ook veel levensreddende operaties uit.

Altijd verbonden en klaar voor inzet
Helikopters hebben meerdere voordelen voor brandbestrijdingsmissies, waarvan er één natuurlijk een verbeterde toegang is tot waterbronnen in de buurt die alleen een helikopter kan exploiteren, zoals rivieren, poelen of zelfs een brandweerbasis. Maar daarnaast maken helikopters bij het bestrijden van branden deel uit van een heel netwerk waarbij meerdere actoren en producten betrokken zijn.

Interconnectiviteit levert een belangrijke bijdrage aan het succes van de brandweermissie in dit ecosysteem voor rampenbeheersing, waarin onze helikopters uitblinken in de integratie ervan vanwege hun hoge aanpassingsvermogen. Nauwkeurige communicatie tussen luchtmiddelen zoals andere helikopters, vliegtuigen of drones helpt brandweerlieden het risico te beoordelen dat er brand in het gebied ontstaat en de exacte locatie te bepalen waar ze moeten ingrijpen. Helikopters zijn ook van cruciaal belang om luchtcommando en -controle mogelijk te maken en een duidelijk operationeel proces tot stand te brengen voor alle gemobiliseerde actoren. 

De recente toename van bosbranden over de hele wereld heeft aangetoond dat de capaciteiten van Airbus-helikopters onder alle weersomstandigheden een must zijn en dat nachtactiviteiten de nieuwe norm zullen worden bij brandbestrijdingsmissies. Verbeterde avionics, geautomatiseerde vluchtfuncties en verhoogde interoperabiliteit blijven een van onze belangrijkste drijfveren om deze uitdaging aan te gaan en een verschil te maken in deze levensreddende missies.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *