Bezig met laden...

Logboek

Toelating voor proefvluchten met ULM-helikopters - vervolg

Toelating voor proefvluchten met ULM-helikopters - vervolg

Zoals we gisteren berichtten laat nieuwe Belgische wetgeving nu toe dat boven het Belgisch grondgebied, onder bepaalde voorwaarden, testvluchten worden georganiseerd met ULM-helikopters, ULM-vliegtuigjes en andere kleine vliegtuigjes.

De nieuwe wettekst is op 17 maart 2021 in het Belgisch Staatsblad verschenen en u kunt deze hier raadplegen.

Dit is goed nieuws voor fabrikanten van ULM-helikopters die nu hun toestellen boven België zullen kunnen uittesten. Maar eens de testvluchten voorbij en de ULM-helikopter kan worden verkocht mag hetzelfde toestel niet meer boven België vliegen.

Reden hiervoor is dat de ULM-helikopterklasse in België (nog?) niet is toegestaan. De ULM-helikopterklasse is een nationale bevoegdheid, terwijl lichte helikopters (tot 3.175kg - zoals Robinson R22 en R44) onder de EASA klasse CS27 vallen en op Europees vlak worden goedgekeurd. Zoals bij de ULM-vliegtuigen reeds gebeurd is, moet België dus zelf beslissen over het toelaten van de ULM-helikopterklasse in België. Tot op heden is dit niet het geval.

We vroegen de minister van Mobiliteit of deze incompatibiliteit zal worden opgelost. We kregen zeer snel antwoord van de woordvoerder waarin bevestigd wordt dat de minister wel degelijk weet heeft van dit probleem en dat de herziening van het KB over de ULM ondertussen aan de gang is.   

We blijven dit opvolgen!

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *