Bezig met laden...

Logboek

China certificeert de AVIC AC352, de Chinese H175

China certificeert de AVIC AC352, de Chinese H175

De Chinese luchtvaartautoriteit CAAC heeft op 26 juli 2022 de AVIC AC352 (codenaam: Z15) gecertificeerd. 

De AC352-helikopter is een middelgrote multifunctionele helikopter ontwikkeld door AVIC HAIG en Airbus Helicopters. De helikopter is de Chinese uitvoering van de Airbus H175. Ook voor de nu gebouwde Airbus H175 helikopters maakt AVIC bepaalde onderdelen.

De maidenvlucht van de AC352 medium bi-turbine helikopter heeft plaatsgevonden op 20 December 2016 in Harbin, China, zowat 15 maanden na de eerste publieke voorstelling van het prototype van het toestel. Het project is aanzienlijk vertraagd sinds het startte in 2011. 

De AC352 is het symbool van de 'eigen' Chinese helikopterindustrie. Voordien kon China slechts toestellen assembleren die door anderen werden ontwikkeld en gebouwd. Nu is de 50/50 joint venture met Airbus Helicopters een grote stap in de richting van een eigen Chinese helikopterindustrie omdat een belangrijk aantal onderdelen van de H175 in China zelf worden geproduceerd.

De motor, de WZ16, ook bekend als de Safran Ardiden 3C, werd op 9 oktober 2019 gecertificeerd door de CAAC. Mede ontwikkeld en gebouwd door Safran Helicopter Engines met Harbin Dongan Engine en Hunan Aerospace Propulsion Research Institute (HAPRI), beide onderdelen van het AECC-consortium, is de WZ16 de allereerste gezamenlijk ontwikkelde helikopterturbine die volledig CAAC-gecertificeerd is.

De WZ16/Ardiden 3C is een turboshaft-motor van de nieuwe generatie in het bereik van 1.700-2.000 pk. De Ardiden 3-familie heeft meer dan 10.000 uur aan tests voltooid, wat een hoge mate van ontwerpvolwassenheid en concurrerende bedrijfs- en onderhoudskosten bevestigt. De turbine levert ook een minimaal 10 % lager brandstofverbruik dan turbines in hetzelfde vermogensbereik.

AVIC wil, nu de AC352 eindelijk de certificering achter de rug heeft, het toestel actief verkopen op de 7-tons middelgrote civiele helikoptermarkt in China. Deze helikopter kan ingezet worden voor verschillende soorten operationele behoeften, zoals EMS, politie, offshore zoek- en reddingsoperaties en andere offshore-operaties. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *