Bezig met laden...

Logboek

Bijna botsing tussen helikopter en drone - het zat eraan te komen

Bijna botsing tussen helikopter en drone - het zat eraan te komen

De Franse luchtvaartonderzoekscel, BEA, heeft haar eerste onderzoeksrapport vrijgegeven van een ernstig incident (Cat.2) tussen een Robinson R44 met registratie F-OIAS en een DJI Matrice 300 RTK drone. Het incident gebeurde op 15 december 2020 in de Goro-mijn op Frans Nieuw Caledonië.  

De Robinson R44 vertrok met een piloot en twee passagiers, vanop het vliegveld Nouméa-Magenta voor een luchtfotografiemissie boven de Goro-mijn, binnen het gereguleerde gebied NW R4.

De twee drone-operators van hun kant hadden toestemming gekregen van de beheerder van het beperkte gebied NW R4 om het gebied te betreden en over het mijngebied van de fabriek te vliegen. Daarentegen heeft de piloot van de helikopter vooraf geen informatie ontvangen over de aanwezigheid van een drone van de Civiele Veiligheid.

Omgekeerd was de Civiele Veiligheid, die voor haar ochtendoperaties had gecoördineerd met twee andere helikopteroperators, 's middags niet op de hoogte van de aanwezigheid van een Helisud-helikopter.

Toen de helikopterpiloot op een hoogte van tussen de 150 en 300 ft over het mijngebied van de VALE-fabriek vloog, detecteerde hij visueel de aanwezigheid van een object dat iets boven zijn traject vloog en voerde hij een manoeuvre uit om deze te ontwijken. Het team Civiele Veiligheid ontdekte de aanwezigheid van de helikopter, de dronepiloot zag de helikopter, en landde de drone verticaal vanaf zijn positie.

Bij gebrek aan helikoptertrajectgegevens kon het onderzoek de precieze volgorde van de bijna-botsing of de juiste minimale afstand tussen de twee tuigen niet bepalen.

Je kunt het volledige rapport hier lezen.

 

Duiding bij dit incident:

Het was wachten op het eerste onderzoeksrapport over een incident tussen laagvliegende helikopters en drones. In deze case had de Civiele Veiligheid de vliegveld van Nouméa-La Tontouta verwittigd van hun actie met hun drone maar deze info kwam niet bij de piloot van de helikopter die vanop Nouméa-Magenta was vertrokken. Aangezien er geen verplichting was om de info te delen zijn er geen juridisch 'fouten' gebeurd.

Het is duidelijk dat met de komst van de drones in het luchtruim de mogelijke risico's voor laagvliegende helikopters (<1000 ft) vermenigvuldigen. Maar wij hebben de indruk dat de luchtvaartautoriteiten in de Benelux deze risico's goed onder controle houden en drones laten landen daar waar helikopters in de omgeving komen.

Wij hadden graag uw ervaring of visie hierover gehoord. Of bent u reeds betrokken geweest of heeft u weet van een incident tussen drone en helikopter? Je kunt ons - eventueel anoniem - een berichtje schrijven via onderstaande reactiebox of ons mailen.  

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *