Bezig met laden...

Logboek

Een special over de Bell 429

Een special over de Bell 429

De Bell 429 is een knappe EMS-helikopter die Bell samen met het Koreaanse KAI (Korea Aerospace Industries) en het Japanse Misui Aerospace heeft ontwikkeld in het begin van de jaren 2000. De 429 GlobalRanger werd gebouwd om de moderne, grotere opvolger te worden van de Bell 427. 

De Bell 429 is gecertificeerd als 'single pilot' IFR-helikopter en is uitgerust met een 'glass cockpit', een drie-assige autopilot en een 'flight director'. Bell heeft reeds 350 helikopters van het type Bell 429 gebouwd en deze totale vloot heeft meer dan 400.000 vlieguren gemaakt. Het toestel wordt voornamelijk gebruikt door medische urgentiediensten, politiediensten en militairen en dat in 42 landen.

Voor piloten: meer prestaties, minder werkdruk
Voor HEMS-piloten is snelheid, wendbaarheid en voldoende beschikbare kracht in reserve cruciaal. Met zijn dubbele Pratt &Whitney-motoren die elk een maximale continue 635 pk leveren en een maximale kruissnelheid van 278 km/u mogelijk maken, zorgt de Bell 429 ervoor dat patiënten snel naar ziekenhuizen kunnen worden vervoerd op momenten dat elke seconde telt.

Bovendien zijn de digitale motorbesturing en avionics van de Bell 429 ontworpen om de werklast van de piloot te minimaliseren, zodat piloten meer van hun aandacht kunnen richten op situationeel bewustzijn, navigatie en communicatie.
 
Voor het medisch personeel: maximale ruimte en minimale vibratie 
Als het gaat om de clinici aan boord, zijn cabineruimte en gemakkelijke toegang topprioriteiten. De Bell 429 biedt de cabineruimte van grotere helikopters, maar in een relatief kleine voetafdruk, wat betekent dat het toegang heeft tot meer daken en landingsplatforms en patiënten kan ophalen van locaties met beperkte beschikbare ruimte.

De 429 heeft de breedste deuropening in zijn klasse en de vlakke cabinevloer is net even hoog als de brancard, dus het laden van patiënten wordt veel gemakkelijker gemaakt. Patiënten kunnen ook vanaf de zijkant worden geladen of met behulp van de optionele achterste clamshell-deuren. 

Vertical Special
Onze collega's van het helikoptermagazine Vertical hebben een 'special' gemaakt over deze knappe helikopter. In 28 pagina's kun je de Bell 429 in detail leren kennen en het toestel vergelijken met zijn concurrenten. En je zult merken dat de Bell 429 meer dan zijn mannetje staat.

Cockpit foto © Julian Herzog  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *