Bezig met laden...

Logboek

Eerste medische helikopter Airbus H145 vliegt met SAF biofuel

Eerste medische helikopter Airbus H145 vliegt met SAF biofuel

Een Airbus H145 van de Duitse ADAC Luftrettung heeft voor een mijlpaal gezorgd in de internationale helikopterwereld. 

De H145 uitgerust met twee Safran Arriel 2E turbines werd volgetankt met biofuel, een SAF (sustainable aviation fuel) en vloog een missie vanop zijn basis aan het Harlaching ziekenhuis in het Duitse München. Deze speciale gebeurtenis werd bijgewoond door de top van ADAC, Airbus Helicopters, Safran Helicopters Engines en SAF leverancier TotalEnergies. 

Samen zullen deze bedrijven de de-carbonisatie van de helikopters propageren door SAF te ondersteunen en fossiele brandstoffen af te raden. 

De H145 van ADAC Luftrettung gebruikte een tweede generatie SAF biofuel, die CO2 emissies tot 90% kan verminderen in vergelijking met de fossiele Jetfuel. Deze biofuel is nu gecertificeerd voor gebruik in de luchtvaart in een 50% verhouding met conventionele kerosine JET-A1. Bij de test vloog de Airbus H145 een 40% mengsel. 

ADAC Luftrettung en Safran Helicopter Engines hebben een lang lopende samenwerkingsovereenkomst ondertekend om in de komende jaren te evolueren naar het gebruik van 100% SAF biofuel in de ADAC helikopters. 

De SAF biofuel van TotalEnergies wordt geproduceerd in haar fabriek in Frankrijk op basis van gebruikt frituurvet en draagt met deze ook bij aan de circulaire economie. Met deze biofuel kan de vloot van ADAC Luftrettung zijn CO2 emissies met 33% verminderen, wat neerkomt op 6.000 ton minder CO2 uitstoot. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *