Bezig met laden...

Logboek

DRAMA: Prototype van AW609 crasht: twee piloten sterven

DRAMA: Prototype van AW609 crasht: twee piloten sterven

In een persrelease op haar website heeft AgustaWestland intussen het verongelukken van een van de twee vliegende prototypes van de AW609 TiltRotor bevestigd. Het toestel met serienummer 60002 en callsign N609AG, verongelukte na een explosie, door nog onbekende omstandigheden, boven Santhià - San Germano, een kleine 50 km van de fabriek in het Italiaanse Cascina Costa (nabij Vergiate). Bij het ongeval verloren beide testpiloten het leven. Herb Moran en Pietro Venanzi waren beiden testpiloten met een lange staat van dienst; Moran werkte vroeger voor Bell Helicopter.Het Italiaanse ANSV stelt samen met AgustaWestland een onderzoek in.

Data van Flightrader24 bevestigd dat de AW609 mt callsign N609AG opsteeg om 10:33 a.m. en ongeveer 10 minuten in de lucht was.

Het ongeval zal ongetwijfeld een gevoelige vertraging betekenen voor het testprogramma van de AW609 en de certificatie ervan. Toen AgustaWestland op de Heli-Expo 2015 in het voorjaar een update gaf over de AW609 hadden de beide prototypes toen reeds een succesvol traject van 1200 vlieguren achter de rug. Op dat moment gaf AgustaWestland aan dat ze de certificatie verwachtte in 2017.

Afgelopen September, berichtten we nog over het 1.000 km record van de AW609; een het traject van de fabriek in het Britste Yeovil naar de fabriek in het Italiaanse Cascina Costa in 2h en 18 minuten.

Er zijn nog geen details bekend over de oorzaak van het ongeval. Hieronder tref je amateurbeelden aan van het nog brandende wrak vooraleer de hulpdiensten ter plaatse waren.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *