Bezig met laden...

Logboek

Oprichter van Toran lanceert FlightApp voor helikopterpiloten

Oprichter van Toran lanceert FlightApp voor helikopterpiloten

Een tijdje geleden geraakten we aan de praat met Marc Lambert - 20 jaar geleden de oprichter van helikopterschool Toran - en vertelde hij ons over zijn laatste project en geesteskind, FlightApp.

Met zijn lange ervaring in de luchtvaart merkte Lambert op dat administratieve taken soms niet correct werden uitgevoerd of dat documenten waren verlopen. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals het niet kunnen uitvoeren van bepaalde vluchtoperaties of het niet kunnen afleggen van checkflights of skill tests. Traditioneel is administratie in de General Aviation nog steeds een papieren proces met mappen, reisdagboeken voor piloten en helikopters, technische logboeken, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat steeds dezelfde informatie meerdere malen separaat moet worden geregistreerd en gecontroleerd.

Bovendien is er vaak een informatiebarrière tussen piloten, toestellen, operators, onderhoudspersoneel en andere betrokkenen. De communicatie tussen deze partijen is daarom niet altijd evident of controleerbaar. Mailverkeer, scans en telefoongesprekken zijn essentieel voor de goede werking, maar kunnen ertoe leiden dat informatie niet op tijd of foutief wordt doorgegeven.

De afgelopen tien jaar is Marc Lambert met zijn bedrijf ook actief in softwareontwikkeling. Deze ervaring heeft hem de inzichten verschaft om de gegevens- en informatiestromen in de General Aviation significant te verbeteren. Daarom is FlightApp ontwikkeld, een Cloud-toepassing die vele voordelen biedt, niet alleen in gebruiksgemak en tijdbesparing, maar vooral in gegevensuitwisseling en document- en onderhoudsopvolging. De voordelen kunnen worden opgesplitst in vier onderdelen: visueel overzicht, vluchtregistratie en -informatie, documentenopvolging en onderhoud.

Visueel Overzicht
Een piloot moet voor elke vlucht verschillende zaken controleren, zowel persoonlijk (vervaldatum type rating, medische keuring, etc.) als van de helikopter (onderhoud, verzekering, boorddocumenten). In de praktijk wordt dit makkelijk over het hoofd gezien, omdat men ervan uitgaat dat alles wel in orde zal zijn. FlightApp biedt het voordeel dat deze administratieve controles in één oogopslag kunnen worden gescreend. Dankzij het overzichtelijke beeld van zowel de helikopter- als de piloottoepassing, geholpen door kleurcodes, wordt direct aangegeven of al deze documenten al dan niet in orde zijn.

Vluchtregistratie en Informatie
Het registreren van vluchtgegevens is traditioneel een tijdrovend proces met potentieel voor fouten, omdat dezelfde gegevens meerdere keren moeten worden geregistreerd en uitgewisseld. FlightApp vereenvoudigt dit proces door alle benodigde informatie in real-time beschikbaar te maken voor de juiste personen of organisaties. De piloot kan de app op zijn smartphone openen en de vluchtgegevens invoeren in de aircraft app. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen in de Cloud en zijn onmiddellijk beschikbaar voor andere betrokkenen, zoals de eigenaar/operator van het toestel en de onderhoudende CAMO. Deze digitale oplossing vermindert fouten aanzienlijk vergeleken met schriftelijke registratie en zorgt ervoor dat vluchtinformatie altijd en overal beschikbaar is.

Documentenopvolging
Boorddocumenten, licenties en attesten zijn cruciaal in de luchtvaart en vereisen zorgvuldige opvolging. FlightApp zorgt ervoor dat deze documenten altijd beschikbaar zijn en waarschuwt tijdig wanneer een licentie of ander document komt te vervallen. Kleurcodes in de app geven aan wanneer het tijd is om actie te ondernemen.

Onderhoud
De opvolging van onderhoud wordt door FlightApp verzekerd. Onderhoud wordt gepland en gegevens worden continu gemonitord om aan te geven wanneer onderhoud nodig is. Als een toestel niet is gekoppeld aan een CAMO in FlightApp, kan de eigenaar/operator zelf de nodige gegevens invoeren. Als het toestel wel is gekoppeld aan een CAMO, wordt de onderhoudsdata door de CAMO ingevoerd en gecontroleerd, en kan de eigenaar/operator deze gegevens niet wijzigen. Dit draagt bij aan een efficiëntere planning van aankomend onderhoud.

Digitale Vervanging van het Vliegboek
De digitale toepassing van FlightApp vervangt effectief de papieren versie van het vliegboek en dit is ook bevestigd door het DGLV, de Belgische luchtvaartautoriteit. FlightApp voldoet aan de EASA-wetgeving, waarbij alle gegevens van de papieren versie beschikbaar zijn in de digitale versie, de traceerbaarheid is gewaarborgd is en gegevens worden minimaal 10 jaar bewaard.

Prijs

  • Een aircraft FlightApp licentie kost €99 per jaar, inclusief 1 pilot FlightApp
  • Een pilot FlightApp licentie kost €69 per jaar en kan worden gedownload via de Apple Store of via Google Play
  • CAMO organisaties kunnen gratis gebruik maken van de CAMO toepassing voor planning en real-time overzicht van toestellen binnen FlightApp
  • Voor organisaties wordt data verwerking op maat gemaakt, na een grondige evaluatie van de huidige werking en noden.

Promo voor Helispot lezers
Exclusief voor de lezers van Helispot en tot 31/7/2024: de aircraft FlightApp + 1 pilot FlightApp aan €79 in plaats van €99 voor het eerste jaar. 

Website
Meer info via https://flightapp.be 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *