Bezig met laden...

Logboek

Leonardo geeft zwakke trading update

Leonardo geeft zwakke trading update

Ook Leonardo kwam met zijn resultaten van 2017. De Leonardo groep moest zijn vooruitzichten bijstellen en de analisten waren niet erg ingenomen met de resultaten; met als gevolg een verdere verzakking van de aandelenkoers. Leonardo's aandelenkoers eind September 2017 was 15,94€, vorige week klokte de koers af op zowat 8,70€, een daling met 45% op 4 maand. Je zou voor minder nerveus worden als management.

Leonardo Groep CEO, Profumo had er Gian Piero Cutillo bij gehaald, de baas van de Leonardo helikopter divisie (ex-Agusta Westland) om uit te leggen waarom 2017 een tegenvallend jaar was voor Leonardo helikopter divisie. Cutillo werd in Oktober aangesteld om de divisie te leiden; hij was voordien de CFO van de ganse Leonardo groep en zijn benoeming onderstreept het belang van de helikopterdivisie in de groep.

De redenen voor de zwakke omzet in de helikopterdivisie werden door Mr Cutillo verduidelijkt:

  • De verkoop van de AW169 verliep zeer goed en de verkopers wisten 120 toestellen in het orderboek te schrijven maar er werden teveel en te laat speciale configuraties verkocht die in 2017 niet meer leverbaar waren en die nog een pak aanpaswerk van de ingenieurs met zich mee brachten. Cutillo maakte het duidelijk dat er vanaf nu geen wijzigingen meer kunnen worden aangebracht op toestellen op de finale assemblage lijn en dat de verkopers geen configuraties meer kunnen verkopen die niet bestaan;
  • Het probleem van de AW169 was reeds 10 maand geleden door Leonardo als reden voor de problemen aangehaald maar blijkbaar slechts nu verholpen;
  • In de aanbestedingen in de militaire helikoptermarkt was Leonardo niet erg succesvol;

Leonardo CEO, Profumo, ziet bij de helikopterdivisie geen structurele problemen maar vooral problemen die men intern heeft veroorzaakt. In zijn analyse merkte hij ook op dat het krimpen van de professionele commerciele helikoptermarkt met 45% tussen 2013 en 2016 ook bijgedragen heeft aan de huidige zwakke situatie. Hij sprak ook zijn vertrouwen uit in Cutillo, die hij aanwees als de juiste man om de situatie in de helikopterdivisie om te turnen. 

Met het geleidelijk aantrekken van de markt gelooft Profumo dat de helikopterdivisie tegen 2020 een winstmarge van meer dan 10% zal leveren.

Duidelijk is dat Leonardo een zeer slechte periode achter de rug heeft en het valt af te wachten of met het aantreden van het nieuwe management snel beterschap kan worden bereikt. Dat Leonardo in de militaire aanbestedingen problemen kent is ongetwijfeld een gevolg van een aantal fraudeschandalen waarbij telkens de naam Agusta viel; militaire aankopers zullen zeker tweemaal nadenken voor ze Leonardo kiezen.

Toch blijft Leonardo een sterke speler op de helikoptermarkt en geloven we in hun technologische kennis; aan hun om dit nu ook in de markt te vertalen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *