Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Boeing/Bell V-22 Osprey stort neer in Noorwegen.

FLASH: Boeing/Bell V-22 Osprey stort neer in Noorwegen.

Een Amerikaans militair tiltrotor helikopter, van het type Boeing/Bell Osprey MV-22B met vier personen aan boord is gisterennamiddag neergestort in de bergen bij Gråtådalen in de gemeente Beiarn in het Noorse Nordland. Alle vier de mensen die aan boord waren, allemaal Amerikanen, zijn overleden.

De tiltrotor deed mee aan NAVO-oefening Cold Response, waar ook Nederlandse militairen bij betrokken zijn. De Cold Response-oefening gaat door zoals gepland tot 1 april 2022. Meer dan 30.000 militairen uit 27 landen nemen deel aan de oefening.

Het gebied waar de crash gebeurde is vrij afgelegen en in de regio zijn de weersomstandigheden nog steeds zeer moeilijk.  

De tiltrotor helikopter, een MV-22B met registratie 6724 (tbc), behoorde tot de 2e Marine Expeditionary Force (MEF). Bijgaande foto's van het toestel op 2 maart 2022 op en rond de Noorse luchtmachtbasis Setermoen. 

 

Over de NAVO-oefening Cold Respone 2022

De oefening is bedoeld om de militaire capaciteiten en de geallieerde samenwerking te verbeteren tijdens een scenario van intensieve oorlogvoering in een uitdagende Arctische omgeving met ruig terrein en extreem koud weer.

Deze iteratie zal kritieke activiteiten benadrukken en testen, variërend van de ontvangst van geallieerde en partnerversterking en commando- en controle-interoperabiliteit, tot gecombineerde gezamenlijke operaties, maritieme prepositioning force-logistiek, integratie met de Koninklijke Nederlandse Marine en reageren op een vijandige troepenmacht in een dynamische training omgeving.

Naschrift 27 maart: 

Gisteren en vandaag heeft Koning Willem-Alexander een bezoek gebracht aan de Koninklijke Marine die deelneemt aan oefening Cold Response in Noorwegen. Aan boord van Zr.Ms. Rotterdam kreeg de Koning een rondleiding, waarbij onder meer werd uitgelegd hoe maritieme diensten amfibische landingen ondersteunen. ’s Avonds woonde de Koning een toelichting bij van de Maritime Battle Staff, waarna hij ’s nachts deel nam aan een amfibische landing van de 2nd Marine Combat Group van het Korps Mariniers. In het veld werd verder uitleg gegeven over tactiek en planningsuitdagingen. De overnachting vond ook plaats in het veld.

 

Foto's US Marine Corps - Lance Cpl. Elias E. Pimentel III 

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *