Bezig met laden...

Logboek

Airbus onbemande VSR700 test als marinedrone (video)

Airbus onbemande VSR700 test als marinedrone (video)

De Franse DGA (Direction Générale de l'Armement) heeft de Airbus VSR700 onbemande drone voor de marine (SDAM - système de drone aérien pour la Marine) boven zee getest. 

In december 2022 valideerde de DGA de technische capaciteiten in de maritieme vliegfase van de VSR-700 drone, als onderdeel van de risicoanalyse voor het SDAM-programma. De testcampagne werd uitgevoerd vanaf de DGA Missile Testing-site op het Ile du Levant (Var) door een team van ingenieurs en technici van de expertise- en testcentra van de DGA, in nauwe samenwerking met de teams van de betrokken fabrikanten.

De SDAM-demonstrator is gebaseerd op de Airbus VSR-700-drone die is afgeleid van de Cabri G2 lichte helikopter, geproduceerd door het Franse Guimbal gevestigd in Aix-Les Milles. Het is momenteel uitgerust met een maritieme bewakingsradar, een AIS-ontvanger (scheepslocatiesysteem per transponder) gecombineerd met de prestaties van een optronische sensor, geoptimaliseerd voor gebruik in de maritieme omgeving.

Van 7 tot 15 december 2022 hebben 25 ingenieurs en technici van de DGA, van DGA Flight Tests, DGA Missile Tests, DGA Naval Techniques, DGA Project Engineering, Airbus Helicopters, Naval Group en DIADES (voor de marine) radar), samengewerkt om de correcte technische werking van de demonstrator te bereiken en te analyseren gedurende vijf vluchten van in totaal negen uur.

Deze testcampagne brengt het aantal uitgevoerde vlieguren in het kader van de SDAM-risicoanalyse op meer dan 240 uur, verdeeld over meer dan 160 vluchten. Het succes van deze technische tests, na die van de automatische start- en landingscampagne op zee vanaf een burgerboot in het eerste kwartaal van 2022, maakt de overgang het mogelijk om nu over te gaan naar een testfase aan boord van een fregat van de Franse marine.

De VSR-700 heeft dus een belangrijke fase in zijn ontwikkeling doorstaan en kan nu zijn tests in 2023 voortzetten vanop een FREMM van de Franse marine. Deze toekomstige tests zullen de risicoanalyse van het SDAM-programma afsluiten, waardoor de lancering ervan in productie kan worden overwogen. Tot op heden heeft het SDAM- project reeds €100 miljoen gekost.

In juli 2022 was het SDAM-dossier onderwerp van een bespreking in de Franse senaatscommissie Defensie waar de jarenlange vertraging aan de kaak werd gesteld. De kersverse defensieminister Lecornu stelde toen in zijn antwoord dat de beslissende kwalificatietests voor het jaareinde 2022 tot 'een conclusie' zouden leiden. Blijkbaar zal de conclusie er maar komen na de komende testfase vanop een fregat van de marine; nog minstens een half jaar wachten dus. 

Technische specificaties:

 • Maximumsnelheid: 185 km/u
 • MTOW: 700 kg
 • Maximum wind voor opstijgen en landen: 74 km/u / 40 knopen
 • Maximumhoogte: 6.000 meter
 • Uithouding: tot 10 uur, en tot 8 uur met volledige uitrusting 

Aanpassingen t.o.v. de Guimbal Cabri:

 • Gesloten uitvoering zonder bemanning
 • Een diesel motor
 • Een slankere vormgeving
 • Uitgerust voor militaire missies
 • Onbemand vluchtcontrole systeem (kan volledig autonoom blijven vliegen)
 • Grond controlestation
 • Radar en andere sensoren
 • Data-link 

Foto's en video © DGA & Airbus Helicopters  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *