Bezig met laden...

Logboek

Vertical Aerospace ziet certificatie van haar VX4 eVTOL niet voor 2027

Vertical Aerospace ziet certificatie van haar VX4 eVTOL niet voor 2027

In haar aandeelhoudersnotitie over de resultaten van het eerste kwartaal 2023 schrijft Stephen Fitzpatrick, CEO en founder van Vertical Aerospace, naast zijn commentaar bij de resultaten, o.a. het volgende:

First Quarter 2023 and Recent Operational Highlights

  • Vertical received Design Organisation Approval in March 2023 – the first listed eVTOL company to be granted a DOA in the world. DOA affirms Vertical’s maturing credibility as an aerospace company.
  • Following a comprehensive management review, including extensive discussions and alignment with its supply chain and regulators, Vertical is now targeting certification by the end of 2026.

Vooral deze laatste zin is belangrijk. Fitzpatrick moet hierbij toegeven dat de ontwikkeling en de certificatie van de Vertical Aerospace VX4 meer dan een jaar vertraagd wordt en naar eind 2026 wordt verschoven. Daarbij geeft Fitzpatrick ook aan dat de timing van de certificatie van de VX4 ook zal afhangen van de nieuwe technologie en de acceptatie ervan door de autoriteiten.

Vertical Aerospace praat met de autoriteiten in UK (CAA), Europa (EASA), US (FAA) en Japan. Als Vertical haar VX4 door deze 4 luchtvaartautoriteiten wil laten certificeren zal ze de verschillen van aanpak bij de certificatie van eVTOL's tussen CAA / EASA enerzijds en FAA anderzijds moeten weten te overbruggen in het ontwerp, geen makkelijke opdracht. 

Zoals gesteld in de eerste zin kreeg Vertical afgelopen maart de goedkeuring als de ontwerporganisatie door de Britse CAA (Civil Aviation Authority).

Toch blijft Vertical Aerospace ervan overtuigd dat het zelfs eind 2026 / begin 2027 nog steeds bij de allereerste zal zijn op de markt van de gecertificeerde eVOL's. In het totaal heeft het Britse Vertical Aerospace zowat 1.400 voorwaardelijke orders in haar pre-orderboek. Hoeveel hiervan afhankelijk zijn van een leveringsdatum in 2025 is niet gespecifieerd.   

Een van de concurrenten van de Vertical VX4, de Joby van Joby Aviation heeft op 11 mei, na een extra kapitaalsinjectie van $180 miljoen, bevestigd dat het commerciële operaties zal starten in 2025. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *