Bezig met laden...

Logboek

Helikopters maken white outs op Gilze-Rijen

Helikopters maken white outs op Gilze-Rijen

Optreden in de sneeuwwolken. 

De bemanningen van 3 helikopters van Defensie Helikopter Commando (NL) oefenden gisteren op vliegbasis van Gilze-Rijen met meerdere sneeuwlandingen, zogenaamde white outs.

Meestal oefenen zij deze vaardigheid in arctische militaire trainingsgebieden, zoals die in Noorwegen. Maar nu Nederland is bedekt met een witte deken grepen de bemanningen van 2 Cougars en 1 Chinook hun kans om de techniek op de eigen vliegbasis te oefenen.

Optreden in arctische omstandigheden
Bij een zogenoemde white out landen de helikopters op de sneeuw, om vervolgens om te stijgen vanaf het sneeuwdek. Een koud kunstje, maar wel een gecompliceerde. De opstuivende sneeuw belemmert het zicht van de helikopterbemanningen deels of volledig. Door de landing goed te timen, de snelheid aan te passen en de juiste aanvliegwijze is dit effect te verkleinen. Elke training is dan ook mooi meegenomen, om operationeel optreden in arctische omstandigheden mogelijk te maken.

Defensie stelt dat het mogelijk is dat er deze week meer helikopterbemanningen white outs gaan oefenen in Nederland. Dat is onder andere afhankelijk van de weersontwikkelingen.

Foto credits: Defensie (NL)

Zie ook de fotoalbum

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *