Bezig met laden...

Logboek

Mountainflyers biedt training aan op een EASA-gekwalificeerde VR-simulator

Mountainflyers biedt training aan op een EASA-gekwalificeerde VR-simulator

Mountainflyers is de eerste helikoptervliegschool ter wereld die training aanbiedt op een EASA-gekwalificeerde VR-simulator.

De, in het Zwitserse Bern, gebaseerde helikoptervliegschool Mountainflyers is 's werelds eerste trainingsorganisatie die een Virtual Reality- trainer exploiteert dat is gekwalificeerd door een luchtvaartautoriteit. 

Beoordeelde piloten en vliegstudenten profiteren van een state-of-the-art Robinson R22 VR Simulator ontwikkeld en gebouwd door VRM Zwitserland. Student-piloten kunnen op de simulator alle manoeuvres oefenen om een privépiloot of commercieel pilotenbrevet te behalen. Momenteel kunnen tot vijf uur VR-simulator in de PPL(H) opleiding en tot tien uur in de CPL(H) opleiding worden ingeschreven. 

Een groot voordeel van simulatoren is de mogelijkheid om procedures en situaties te trainen, die niet of slechts beperkt in de echte helikopter kunnen worden getraind. 

"Met deze VR-simulator kunnen student-piloten en gelicenseerde piloten voor het eerst manoeuvres realistisch leren en oefenen. Niet allen beweegt de simulator maar krijgen ze ook een echt beeld in alle posities. Naast het ontwikkelen en bouwen van simulatoren, is VRM Zwitserland een gekwalificeerde Flight Simulator Training Organisatie om onze klanten, vliegscholen en helikopteroperatoren, te ondersteunen om hun VR simulatoren correct te gebruiken", aldus Fabi Riesen, CEO van VRM Zwitserland. 

Helispot had de mogelijkheid gedurende de European Rotors beurs afgelopen november 2021 om het toestel te laten testen door een gelicenseerde instructeur, Ben Vanhentenrijk, instructeur, piloot en head of training van Benedict Aviation en Helicopter Groundschool (BE/ATO-022). Klik hier voor een meer uitgebreid verslag.

Zoals Ben ons nadien toevertrouwde was het in het begin wat wennen aan de simulator en het vliegen in een virtuele omgeving. Je kunt bijvoorbeeld naar beneden kijken bij de VRM simulator en je hoogte inschatten, iets wat bij een conventionele simulator met projectie helemaal niet mogelijk is. En hoe langer Ben aan de controls van de Airbus H125 zat hoe stabieler de vlucht verliep. 

Ben was positief verrast met deze nieuwe ervaring. De conclusie was er eentje van 'what you see is what you get', het is een zeer realistische simulator die je na 10 minuten wat besturing betreft onder de knie hebt en dan kunt beginnen aan het echte training. Voor Ben was het eenvoudig: 'tumbs up'. De VRM-helikoptersimulator is qua ervaring vergelijkbaar met een grote professionele  - een paar € miljoen kostende - simulator, maar dan op een betaalbaar niveau.  

Wie weet duikt binnenkort de eerste VRM-simulator ook in de Benelux op en kunnen we allemaal onze ervaring weer wat bijwerken.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *