Bezig met laden...

Logboek

De Kooy krijgt een NH-90 simulator

De Kooy krijgt een NH-90 simulator

Het vliegen met een NH-90 helikopter kost handen vol geld. Uit een studie van de Noren blijkt dat een uurtje vliegen met de NH-90 zowat 17.500 euro kost aan de belastingbetaler. En aangezien de Nederlandse Defensie ook moet kijken naar de euro's worden allerlei manieren gebruikt om onze piloten goed te trainen maar tegelijkertijd ook de kosten binnen het budget te houden.

In dat verband is er goed nieuws. In oktober 2019 wordt de NH-90 simulator in Den Helder gebruik genomen. Vroeger moesten de Nederlandse en Belgische NH-90 piloten naar Italie voor training in de simulator. 

De Nederlandse NH90 Full Mission Flight Trainer, zoals de simulator voluit heet, stond tot nu in de Training Academie van helikopterbouwer Leonardo in het Italiaanse Sesto Calende, aan de Lago Maggiore. De NH-90 simulator is een product van Rotorsim, een joint venture tussen opleidingsbedrijf CAE en Leonardo. 

Eind juni is de NH90 cockpit met alle bijbehorende systemen verhuisd naar de vliegbasis De Kooy in Den Helder. Daar wordt nu gewerkt om de simulator tegen oktober operationeel te hebben. 

Voordeel van deze trainer is naast de kostprijs van een vlieguur ook de onafhankelijkheid van tijd en van weersomstandigheden. Zo worden simulaties van nachtvluchten boven een dichtbevolkte stad mogelijk zonder dat een ganse stadsbevolking moet worden gestoord. De simulator vervangt natuurlijk niet volledig de vliegtraining maar laat toe om piloten meer vlieguren en in moeilijker en gevaarlijker omstandigheden te laten trainen.

Defensie is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. op 26 Februari 2015 nam DHC (Defensie Helikopter Commando) een helikopter door-gunner simulator in gebruik op de basis van DHC in Gilze-Rijen. Ook hier wordt een pak geld uitgespaard door het trainen van het schieten vanuit een helikopter in de simulator te laten gebeuren. Deze simulator is enig in zijn soort en kan naast de NH-90 ook vluchten in de Chinook en de Cougar simuleren. 

Video: training in de NH-90 simulator door Belgische piloten in Italie

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *