Bezig met laden...

Logboek

Landingen op niet-bekende helispots - hoe doen we dat veilig?

Landingen op niet-bekende helispots - hoe doen we dat veilig?

Het is waar: helikopters kunnen bijna overal landen en hebben er weinig plaats voor nodig. Maar omdat we weinig buiten helihavens en vliegvelden opereren vergeten we als snel de procedures en de veiligheidsvoorschriften

Internationale statistieken leren ons dat er veel kleine en grote ongelukken gebeuren bij het landen en opstijgen vanop dergelijke niet-gekeurde privé helispots. EASA Rotorcraft heeft een nieuwe Together4Safety-video gemaakt om ook op ongekende, niet-gekeurde helispots veilig te landen en opstijgen. 

Aan de hand van een dergelijke vlucht uitgevoerd door voormalig wereldkampioen rally en helikopterpiloot Ari Vatanen gaan we alle stappen doornemen om veilig op het privéterrein van zijn vriend te landen.  

 • Vluchtvoorbereiding
  • Vergeet niet dat in vele EASA landen er bepaalde beperkingen gelden waar je mag landen. Ook zijn er voorschriften aan dewelke je moet voldoen of toelatingen die je moet bekomen. Dus voor je aan een dergelijke landing denkt moet je eerste de nationale of regionale wetgeving nalezen.  
  • Ari vraagt zijn instructeur hoe hij zijn pre-flight planning en voorbereiding voor deze vlucht kan verbeteren. De instructeur moedigt Ari aan om een Threat and Error Management (TEM)-strategie te volgen om het weer, NOTAM, benodigde brandstof en gewicht en balans na te kijken. Hij herinnert Ari er ook aan om de hoogte en de luchttemperatuur tijdens de verkenning te controleren om te oordelen of er voldoende vermogen is om te landen en op te stijgen. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan raadt de instructeur aan om een alternatief vliegveld te hebben om te landen.
 • Vertrek en navigatie
  • Vol vertrouwen in zijn vluchtvoorbereiding en rekening houdend met het advies van zijn instructeur, vertrekken Ari en zijn vriend naar de privé landingsplaats. Het weer is goed, hoewel een beetje winderig en Ari besteedt veel aandacht aan de navigatie omdat de bestemming moeilijk te vinden is uit de lucht.
 • Nadering en verkenning (recce)
  • Terwijl ze de helispot naderen, bevestigt Ari dat dit de juiste locatie is en voert hij een vermogenstest uit om te bepalen welk type nadering hij kan maken, voordat hij om de landingsplaats draait om verkenningen uit te voeren.
  • Tijdens de verkenning op hoog niveau identificeert hij de belangrijkste obstakels rond de landingsplaats, zoals gebouwen en pylonen, bevestigt de windrichting en plant een pad dat geschikt is voor nadering en start.
  • Vervolgens voert Ari een verkenning op laag niveau van de locatie uit om alles te ontdekken dat mogelijk is gemist tijdens zijn verkenning op hoog niveau, met name moeilijk te zien gevaren zoals elektriciteitskabels en losse voorwerpen op de grond en besteedt aandacht aan het oppervlak om eventuele hellende ondergrond te identificeren.
  • Met de definitieve bevestiging van de windrichting, rekening houdend met de positie van de zon en overwegingen ter beperking van geluidshinder, en een samenvatting van de geïdentificeerde bedreigingen en mogelijke fouten, voltooit Ari zijn controles voorafgaand aan de landing. Hij weet dat als zijn nadering onstabiel wordt of er iets onverwachts gebeurt, hij een doorstart zal maken.
 • Gemiste benadering en go-around 
  • Tijdens de nadering ziet Ari iemand over de landingsplaats lopen. Hij voert een go-around uit en maakt een nieuwe approach in overeenstemming met zijn eerdere vaststellingen.
 • De helikopter landen en vastzetten
  • Ari en zijn vriend landen veilig op het niet-gecertificeerde helikopterplatform en voeren de shut-down uit. Zij beveiligen de helikopter en zorgen ervoor dat onbevoegde personen of dieren geen schade aan de helikopter kunnen veroorzaken voordat ze te voet naar hun afspraak gaan.

 

Je kunt ook het EHEST trainingshandboek: "Off Airfield Landing Site Operations" nalezen 

En de checklist: "Landing te velde" herlezen

Many safe landings!!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *