Bezig met laden...

Logboek

General Electric mag de turbines voor de nieuwe generatie helikopters leveren

General Electric mag de turbines voor de nieuwe generatie helikopters leveren

In Februari 2019 besloot het Amerikaans leger voor de toekomstige turbines in het ITEP programma de aanbieding van GE (General Electric) te weerhouden.

ITEP staat voor Improved Turbine Engine Programma en gaat over de ontwikkeling van een geavanceerde turbine motor als vervanging voor de huidige turbines van 1.300 Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopters en 600 Boeing AH-64 Apache helikopters. In het totaal gaat het over de levering van 4.000 turbines als vervangers voor de huidige turbines in deze legerhelikopters. 

Dit monstercontract is niet alleen voor de levering en installatie van deze turbine maar ook voor het onderhoud van deze turbine motoren over de komende 30 a 40 jaar. Het is ook goed mogelijk dat de turbine motor ook zal worden gebruikt in de helikopters die het FVL (Future Vertical Lift) en het Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) programma zullen winnen. Dit zou makkelijk 6.000 extra turbines betekenen.

Tegen de beslissing van het Amerikaans leger ging de Advanced Turbine Engine Company's (ATEC) in beroep. ATEC is de joint venture tussen Honeywell en Pratt & Whitney, speciaal opgericht voor dit belangrijk project. President van ATEC, Craig Madden, stelde toen dat de aanbieding van ATEC technisch duidelijk beter was, met minder risico en duidelijk onder het geplande budget. 

Het U.S. Government Accountability Office (GAO) heeft de zaak nu onderzocht en stelde op 30 Mei 2019 dat de keuze voor de T901 van General Electric correct verlopen was en verwierp het beroep van ATEC. 

In een reactie op de beslissing van de GAO stelde Madden dat hij niet kon begrijpen dat een beslissing van dergelijke omvang kon worden genomen op basis van papieren voorstellen. Hij blijft erbij dat het veel beter zou zijn om zowel GE als ATEC hun voorgestelde motor te laten ontwikkelen in de Engineering & Manufacturing Development (EMD) fase van ITEP en nadien op basis van reele testresultaten van de turbine te beslissen.  ATEC heeft dit voorstel ook overgemaakt aan het Amerikaanse Congres.

In de EMD fase krijgt GE een contract ter waarde van $517 miljoen voor de verdere engineering en het voorbereiden van fabricatie van de ITEP. Deze ITEP moet 50% meer vermogen hebben, 25% minder brandstof verbruiken en 20% langer meegaan dan de bestaande T700 turbines in de Black Hawk en de Apaches. En bovendien moet de nieuwe T901 turbine precies passen op de plaats van de huidige T700 turbine.

De investeringen voor de T901 voor ITEP waren enorm. De bewezen technologieen die in de T901 gebruikt worden vertegenwoordigen een investering van $9 miljard terwijl de specifieke ontwikkelingen en testen van de turbo-shaft helikopter uitvoering nog eens $300 miljoen investeringen vroegen.

GE gaat dit ITEP werk uitvoeren in Lynn, Massachusetts, en plant tegen 1 Augustus 2024 klaar te zijn met de EMD fase.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *