Bezig met laden...

Logboek

Militaire reactie op het artikel over asbest in de Engelse Seakings

Militaire reactie op het artikel over asbest in de Engelse Seakings

Naar aanleiding van ons artikel over asbest in de Engelse Seaking helikopters kregen we een aantal vragen van bezorgde lezers. Zij vreesden dat ook de Belgische Seakings, die in Koksijde gebaseerd zijn, onderdelen met asbest zouden bevatten en dat daardoor ook Belgische militairen en technici met dezelfde problemen zouden geconfronteerd zijn als hun Britse en Australische collega's.

Wij stelden de vraag en kregen van Stéphane ROOBROEK, Luitenant-kolonel Vlieger SBH en Commandant van de 1e Wing BKOKS - Koksijde de volgende reactie:

Geachte

Hierbij elementen van antwoord op uw vraag:

• Verschillende motoronderdelen van de Sea King helikopter bevatten in het verleden asbest. Deze werden in de loop der jaren allemaal vervangen door asbestvrije componenten. 

• Het verwarmings- en ventilatiesysteem bevat momenteel wel nog een aantal onderdelen met asbest.  De technische onderhoudsboeken van de constructeur werden intern aangepast met extra waarschuwingen en verwijzingen naar de richtlijn “Preventiemaatregelen bij werkzaamheden aan asbest”. Deze richtlijn bevat instructies over onder meer de  te volgen opleiding, de  te gebruiken werktuigen, de verpakking, de afvoer van dergelijk materiaal, de persoonlijke beschermingsmaatregelen, de implicatie van  de preventieadviseur en arbeidsgeneesheer. 
Gezien de uit omloop name van de Sea King vloot tegen eind maart 2019 werd er geen vervanging meer voorzien van deze onderdelen. 

met vriendelijke groeten,

Stéphane ROOBROEK
Luitenant-kolonel Vlieger SBH
Commandant 1W/BKOKS

Tot zover de reactie van de Commandant van de basis Koksijde. Mocht U verdere vragen hebben over deze materie kunt U ons deze toesturen via ons emailadres [email protected] en wij zullen zorgen dat deze bij de Commandant terechtkomen.

 

Foto van de Seaking RS05 op BAF Days 2018: copyright Willem Vandenwijngaerden

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *