Bezig met laden...

Logboek

PRIMEUR: EASA certificeert voor het eerst een drone operatie: Volocopter mag vliegen

PRIMEUR: EASA certificeert voor het eerst een drone operatie: Volocopter mag vliegen

EASA certificeert voor het eerst een drone / eVTOL voor operaties in Europa: de eVTOL Volocopter VC200-2 krijgt de eer.

EASA heeft het eerste certificaat afgegeven op grond van een nieuwe regeling waarvan fabrikanten of exploitanten van drones de ontwerpverificatie kunnen aanvragen voor een drone die voor een bepaald doel wordt gebruikt. Het eerste dergelijke certificaat werd toegekend aan Volocopter voor zijn VC200-2.

Een ontwerpverificatierapport keurt een drone goed voor een bepaald type gebruik, wat betekent dat elke Europese exploitant bij de nationale luchtvaartautoriteit een exploitatievergunning in de specifieke categorie kan aanvragen om die activiteit met een dergelijke drone uit te voeren, zonder dat verdere aanvullende verificatie van EASA. Dit proces is beschreven in de EASA-richtlijnen voor de ontwerpverificatie van drones, gepubliceerd op 8 april 2021.

Volocopter heeft reeds op 31 mei 2021 een aanvraag ingediend voor de ontwerpverificatie van de VC200-2. Met het certificaat kan de drone nu worden geëxploiteerd in een duidelijk afgebakend gebied met een laag risico, ook als deze zone zich dichtbij een gebied bevindt waar drone-operaties een hoger risico lopen, zoals een stad of sportstadion.

"De korte tijd die nodig is om het ontwerpverificatierapport uit te brengen, toont aan dat EASA in staat is flexibele tools te ontwikkelen die zijn aangepast aan het risico van de drone-operatie en aan de behoeften van de markt", zei Patrick Ky, uitvoerend directeur van EASA. “Op middellange termijn zal dit een winnend concept zijn voor onze stakeholders omdat het efficiënt is voor alle partijen. We verwachten de komende maanden een groot aantal aanvragen voor ontwerpverificatie te verwerken.”

De uitgebrachte ontwerpverificatierapporten zullen op de EASA-website worden gepubliceerd, zodat operators die van plan zijn drone-operaties in Europa uit te voeren, de lijst kunnen controleren en een door EASA geverifieerde drone kunnen selecteren voor hun specifieke doel.

Met deze nieuwe certificatie ondersteunt EASA duidelijk de fabrikanten en operatoren van de eVTOLS / drones in hun streven naar een snelle certificatie van hun nieuwe ontwikkelingen.  

De Volocopter VC200-2 was de tweede telg van de eVTOL familie van Volocopter. De VC200 maakte al in 2016 zijn eerste bemande maidenvlucht en is ondertussen verder ontwikkeld als Volocopter-2X en VoloCity voor passagiersvluchten. Er is ook reeds een VoloDrone voor cargovervoer.

Verwacht wordt dat EASA de Volocopter VoloCity, de vijfde generatie van de VC200, in de komende 2 jaar zal certificeren. 

Foto en video van de maidenvlucht van de VC200 in 2016: copyrights Volocopter

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *