Bezig met laden...

Logboek

UPDATE: Robinson R44 crasht bij noodlanding in Torhout

UPDATE: Robinson R44 crasht bij noodlanding in Torhout

FLASH: 29/12/2019

De Robinson R44 met call-sign OO-RFF van Helicopterflights is deze namiddag omstreeks 13u45 bij een noodlanding gecrasht. De vier inzittenden konden ongedeerd het wrak verlaten.

De helikopter was opgestegen te Nijlen en had een trip gemaakt over Antwerpen en was dan via het Nederlandse Terneuzen naar Breskens gevlogen. Van Breskens vloog de Robinson R44 dan de Nederlands-Belgische kustlijn af tot in Blankenberge. Dan ging de vlucht verder over Brugge met bestemming Hostellerie ‘t Gravenhof in Torhout voor een etentje. Een paar kilometers voor het restaurant, ter hoogte van het provinciaal domein d'Aertrycke, kreeg de private piloot een aanduiding van motorproblemen (low rpm) en moest een autorotatie inzetten.

De autorotatie verliep goed maar bij de schuivende landing in een drassig maisveld kwam een skid van het landingsgestel vast te zitten en kipte de helikopter om. Uiteindelijk kwam het toestel op zijn zij tot stilstand en konden de drie passagiers en de piloot zich in veiligheid brengen. Ze waren gelukkig allemaal ongedeerd.

Helikopteroperator Helicopterflights.be stuurde een andere helikopter, de Airbus H-120 met call-sign OO-EYP, om de inzittenden op te pikken en veilig naar huis te brengen. Het etentje in het Gravenhof zal voor later zijn. Vermoedelijk is de helikopter total loss.

Klik hier voor foto's van het ongeval - copyrights Helicopterflights.be 

UPDATE: 30/12/2019

We hadden gisterenavond laat nog contact met Luc Bertels, zaakvoerder van helikopteroperator Heliflights.be die de eigenaar is van de gecrashte helikopter. Hij betreurde het voorval maar loofde de reactie van de private piloot om na de 'low rpm' melding direct de autorotatie in te zetten. Letterlijk: " Die man heeft dat echt perfect gedaan en 4 levens gered! Spijtig van de ondergrond of het toestel had ook geen schrammetje gehad ...".

UPDATE: 31/12/2019

In Oostenrijk gebeurde vandaag een vergelijkbaar ongeval met een Robinson R44 Astr (c/n 0372). Bij een landingsmaneuver verloor de R44 motorvermogen en kon een crashlanding niet meer vermijden. Het toestel onherstelbaar beschadigd. Meer info: klik hier. 

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *