Bezig met laden...

Logboek

Chinese AC313 maakt zijn maidenvlucht

Chinese AC313 maakt zijn maidenvlucht

Afgelopen dinsdag 16 mei 2022 heeft AVIC zijn driemotorige zware AC313A helikopter voor het eerst laten vliegen.

De 22-minuten durende maidenvlucht gebeurde op de Lumeng luchthaven in Jindezhen in de provincie Jiangxi. De vlucht was volgens AVIC zeer succesvol en het toestel kon alle voorgeschreven procedures volgens plan uitvoeren. De vliegeigenschappen bevestigden het ontwerp.

De AC313 was een vervolg-ontwikkeling van de Harbin Z-8, en werd destijds door AVIC (Changhe) gebouwd in samenwerking met Aerospatiale (nu Airbus Helicopters) en op basis van de Airbus Super Frelon helikopter, een ontwerp uit de jaren 1960-1970.

Met de AC313A kreeg het toestel een volledige upgrade. Het toestel kreeg nieuwe performantere turbines van Chinese makelij, een verbeterde rotor en een gekantelde staartrotor. Ook de ganse cockpit compleet werd vernieuwd. Het toestel is voorzien van een volledig de-icing systeem die het moet toelaten om in moeilijke weersomstandigheden te blijven vliegen.

AVIC claimt dat het de AC313A volledig zelf heeft ontworpen en dat zonder medewerking van enige andere helikopterfabrikant. Avic verwacht de certificatie voor eind 2024. 

Het staatsbedrijf AVIC (Aviation Industry Corporation of China) besliste in november 2018 om al zijn helikopteractiviteiten samen te brengen onder haar dochtermaatschappij AVICHINA (Avichina Industry and Technology Company Limited). Avic dochter, AviCopter, wordt dus een onderdeel van AviChina. Avicopter heeft een gans programma helikopters in haar portfolio. De meeste helikopters zijn destijds gebouwd onder licentie of samen met andere buitenlandse helikopterfabrikanten. 

Foto credit: AVIC

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *