Bezig met laden...

Logboek

Polen koopt 96 Apaches AH-64E bij Boeing

Polen koopt 96 Apaches AH-64E bij Boeing

Afgelopen donderdagavond dropte de Poolse minister van Defensie, Mariusz Blaszczak vanuit Duitsland een spreekwoordelijke bom op de Internationale Legerbeurs MSPO-2022 beurs in het Poolse Kielce. Minister Blaszczak was in Duitsland op een vergadering van de 'Militaire Oekraïne Contact Groep' onder leiding van de Amerikaanse defensieminister, Lloyd Austin.

Hij kondigde aan dat Polen als resultaat van het Kruk-programma de keuze heeft gemaakt om Boeing AH-64E Apache gevechtshelikopters aan te kopen. Op zich was dit geen al te grote verrassing maar toen hij erbij vermelde dat Polen niet minder dan 96 Apache helikopters zou aankopen stond zowat iedereen perplex. Het originele Kruk-programma voorzag, weliswaar voor de Oekraïense oorlog uitgebroken was, eerst 16 en dan 32 nieuwe helikopters.

De aankondiging van de minister van Defensie gaf geen inzicht in de waarde van dit order, de grootste voor Boeing Apaches ooit buiten de US, maar insiders becijferden snel dat dit order minstens $ 10 miljard waard is voor Boeing. Verliezende finalist in het Kruk-programma is Bell met de AH-1Z aanvalshelikopter. De weliswaar veel goedkopere maar ook eenvoudigere Bell AH-1Z kon zijn rol als outsider niet waarmaken tegen de gedoodverfde favoriet.   

De winnende Boeing Apache helikopter zou van het allernieuwste type AH-64E V6 zijn. Meer info over deze nieuwste uitvoering kun je hier vinden.

Dit is de meest moderne en dodelijke uitvoering van de Apache AH-64 en het is (nog) niet bekend of de Amerikaanse regering wel alle laatste snufjes aan Polen zal willen leveren. Dat de aankondiging van de aankoop kwam na een vergadering van de Poolse defensieminister Blaszczak met de Amerikaanse defensieminister, Lloyd Austin is vermoedelijk ook geen toeval.    

Boeing van zijn kant reageerde zeer opgetogen en verklaarde dat het belangrijke samenwerkingsverbanden heeft opgezet met de Poolse overheid en de Poolse industrie. Het verklaarde ook dat het partnerschap met in het bijzonder de 'Polish Armaments Group' zich zal blijven uitbreiden naarmate Boeing training- en onderhoudsinspanningen voor de Apaches zal opzetten met de lokale industrie.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *