Bezig met laden...

Logboek

Boeing hoopt op certificatie van de MH-139A eind deze zomer

Boeing hoopt op certificatie van de MH-139A eind deze zomer

Met een vertraging van om en bij de 18 maanden hoopt Boeing om de MH-139A Grey Wolf nog deze zomer door de FAA gecertificeerd te krijgen. De MH-139A is de militaire versie van de Leonardo AW139, die door Boeing 'gemilitariseerd' wordt. 

Boeing wijt de vertragingen aan de wijzigingen die aan de oorspronkelijke helikopter (lees: de Leonardo AW139) moesten worden aangebracht en die door de invloed van de Covid19 pandemie veel langer dan gepland hebben geduurd. Blijkbaar was het oorspronkelijke idee om een bestaande helikopter als platform te gebruiken en daarop een aantal reeds bestaande militaire systemen te integreren, toch moeilijker dan verwacht. 

De transformatie door Boeing is vrij ingrijpend. De cargo deur wordt volledig aangepast om de plaatsing en het gebruik van machinegeweren en andere gevechtsuitrusting te kunnen plaatsen. De MH-139 krijgt speciale brandstoftanks van het type dat zichzelf kan dichten als er een lek is.  De helikopter wordt door Boeing ook voorzien van allerlei defensieve uitrustingen. Ook de vloer en de cockpit krijgen extra bescherming tegen inslagen van munitie.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA eiste dat de MH-139A een aangepaste certificatie krijgt. De FAA stelde dat de MH-139A aangepast is om met militaire uitrusting te vliegen en dat zulks niet is voorzien in de certificatie van de civiele Leonardo AW139. De eerste certificatietesten liepen mis en toen begon de vertraging.

In het rapport van de GAO, een Amerikaanse auditinstantie van de regering, over de status van het MH-139A project bevestigt deze instantie dat Boeing de aanpassingen aan het burgertoestel zwaar heeft onderschat en de vertraging het gevolg is van niet minder dan 7.808 nieuwe ontwerptekeningen en de gevolgen hiervan voor het toestel en de certificatie ervan.

Boeing hoopt tegen eind van de zomer 2022 een FAA-gecertificeerde MH-139A te kunnen leveren aan de Amerikaanse luchtmacht en na acceptatie ervan in 2023 te starten met de productie ervan.

De AW139 helikopter wordt door Leonardo gebouwd in haar Amerikaanse Philadelphia fabriek. En Boeing doet de militaire transformatie naar MH-139A in haar fabriek in Philadelphia een 20-tal kilometers verder.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *