Bezig met laden...

Logboek

Airbus heeft de oorzaak gevonden van de dodelijk crash in Noorwegen

Airbus heeft de oorzaak gevonden van de dodelijk crash in Noorwegen

Volgens Flightglobal heeft Airbus Helicopters de oorzaak gevonden van de dodelijk crash met de SuperPuma type H225 (call-sign LN-OJF) waarbij 13 slachtoffers vielen. 

Toen in April 2016, bij het Noorse Bergen, de rotor van een Airbus Helicopters SuperPuma loskwam stortte de helikopter van operator CHC in zee en waren er geen overlevenden. Zowel de Noorse CAA, de Britse CAA als Europese EASA bevalen een onmiddellijke grounding van de Airbus Helicopters H225 en de AS 332 L2.  Gedurende 4 maanden werden de helikopters aan de grond gehouden tot de EASA het voorstel van AD van Airbus kon goedkeuren. Daarop konden de betrokken helikopters terug vliegen maar zowel de Noorse als de Britse CAA bleven zeer kritisch tegenover de SuperPuma.

Na een reeks van interim-onderzoeksrapporten publiceerden de Noorse onderzoekers in Juli 2018 hun finaal onderzoeksrapport over de crash. In haar finaal rapport adviseert de AIBN (Noorse CAA) om de gearbox van de hoofdrotor van de Super Puma's type AS332 L2 en de H225/EC225 LP te herontwikkelen en vooral oog te hebben op de robuustheid, de betrouwbaarheid en de veiligheid van de gearbox.

Naast dit advies gaf de AIBN nog 11 andere adviezen aan Airbus om de Super Puma aan te passen. Naast het advies aan Airbus adviseert de AIBN ook dat EASA (European Aviation Safty Agency) haar certificatie standaard moet herzien voor grote helikopters zoals de Super Puma. Daarnaast vraagt de AIBN aan EASA om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van scheurtjes in bepaalde lagers die in de luchtvaart worden gebruikt. Maar de eigenlijk oorzaak van de crash konden de Noorse onderzoekers niet vinden.

Airbus Helicopters van zijn kant bleef verder zoeken om de oorzaak te vinden van het falen in hoofdrotor gearbox. H225 programma director Michel Macia, vertelde nu aan Flightglobal dat ze de oorzaak hebben gevonden en dat ze het falen van de hoofdrotor gearbox konden reproduceren. Voor alle zekerheid en om zijn geloofwaardigheid te ondersteunen heeft Airbus Helicopters haar onderzoek laten valideren door een externe organisatie. Intussen werden de bevindingen gedeeld met de EASA, Noorse en Britse CAA en andere constructeurs. 

Airbus Helicopters wil haar bevindingen en de juiste oorzaak wel niet publiek maken, maar gaf wel aan dat de genomen maatregelen wel degelijk de oorzaak aanpakken en een zelfde crash uitsluiten.

Nu de oorzaak gekend is vindt Airbus Helicopters dat de tijd rijp is om over het hernieuwd gebruik van de H225 in de olie- en gasindustrie te gaan nadenken. Airbus Helicopters CEO, Bruno Even, begrijpt goed dat het nog tijd zal kosten om het vertrouwen in het toestel te herstellen. Vakbonden van het personeel van de olieplatformen en sommige oliemaatschappijen (o.a. Statoil) hebben na de crash een veto gesteld tegen de Airbus H225. Of de nieuwe bevindingen dit zullen oplossen is nog zeer de vraag.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Video: status analyse in 2017 over het ongeval

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *