Bezig met laden...

Logboek

US Airforce ondersteunt Piasecki's waterstof VTOL met $ 36 miljoen

US Airforce ondersteunt Piasecki's waterstof VTOL met $ 36 miljoen

Bekend VTOL-bedrijf Piasecki heeft een contract van $ 37 miljoen gekregen van AFWERX, de innovatietak van de Amerikaanse luchtmacht, in het kader van het Strategic Funding Increase (STRATFI)-programma.

Dit contract stelt Piasecki in staat om zijn Aerial Reconfigurable Embedded System (ARES), tilt-duct vertical takeoff and landing (VTOL), onbemand luchtsysteem (UAS) en waterstof-brandstofcelvoortstuwingstechnologieën voor VTOL en andere luchtvaarttoepassingen verder te ontwikkelen en aan de US Airforce te demonstreren.  Het budget zal twee Piasecki R&D-programma's verder ondersteunen:

  • Aerial Reconfigurable Embedded System (ARES) - ARES is een modulair VTOL-voertuig met meerdere missies dat onbemand (UAS) of met een optionele bemande vluchtmodule kan worden bediend. ARES is ontworpen met een kleine landingsvoetafdruk om operaties aan boord en expedities mogelijk te maken en om ingebedde multi-missie C4I, ISR, gevechts- en logistieke ondersteuning te bieden aan kleine gedistribueerde gevechtstroepen die over langere afstanden en op complex terrein opereren. Het ARES Demonstration Vehicle werd geproduceerd samen met Lockheed Martin met financiering van DARPA. Met vervolgfinanciering van de Amerikaanse luchtmacht en het leger integreren Piasecki en Honeywell een triplex fly-by-wire vluchtcontrolesysteem om tegen het einde van dit jaar ARES-vluchttests te starten.
  • Waterstof-brandstofcel-aandrijving - Piasecki werkt samen met ZeroAvia, een leider in waterstof-elektrische luchtvaart, om zijn High Temperature Proton Exchange Membrane (HTPEM) waterstofbrandstofceltechnologie voor PA-890 en andere VTOL-toepassingen te ontwikkelen en te implementeren. Het PA-890 eVTOL-vliegtuig zal naar verwachting de eerste emissievrije door waterstof aangedreven compoundhelikopter zijn. Naast nul koolstofemissies, zorgt de PA-890 eVTOL voor een verlaging van de directe bedrijfskosten tot 50% en minder lawaai in vergelijking met de huidige turbinehelikopters op fossiele brandstoffen - en een aanzienlijk groter bereik in vergelijking met volledig elektrische helikopters.

 

Over Piasecki Aircraft

Piasecki is een heel bekende naam in de helikoptergeschiedenis. Na Igor Sikorsky met de VS-300 was de Piasecki met de PV-2 de tweede Amerikaanse helikopter in de geschiedenis.

Nog bekender was de HRP-1, de allereerste militaire tandemhelikopter, en de eerste helikopter die speciaal voor het Amerikaans leger werd ontworpen door de stichter Frank N. Piasecki. Door zijn nieuwe vorm kreeg deze helikopter de bijnaam van 'Flying Banana' (zie foto links). 

Deze succesvolle tandemhelikopter werd de voorloper van de CH-47 Chinook familie. In 1960 werd Piasecki Helicopter Company gekocht door Boeing en werd het Boeing Helicopter. Frank Piasecki zelf ging verder als Piasecki Aircraft Corporation en specialiseerde zich verder in vooruitstrevende VTOL-systemen. Hij overleed in 2008 op 88-jarige leeftijd. Het bedrijf wordt vandaag geleid door twee zonen van Piasecki.

Foto's © Piasecki Aircraft

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *