Bezig met laden...

Logboek

Uit het Belgische en Nederlandse luchtvaartregister

Uit het Belgische en Nederlandse luchtvaartregister

In de afgelopen maand augustus was er relatief weinig nieuws te sprokkelen uit de Nederlandse en Belgische luchtvaartregisters. 

 

Eerste van zes NHV Dauphin helikopters geleverd aan Air Greenland

We schreven reeds eerder dat NHV 6 Airbus H155 helikopters via HeliGlobe heeft verkocht aan Air Greenland.

Air Greenland kocht deze helikopters omdat het een contract heeft gewonnen met de Groenlandse regering om vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2030 alle helikopter passagiers transporten op Groenland uit te voeren. De Airbus H155's (oude benamingen EC155B1 en AS365N4) vervangen bij Air Greenland verouderde Bell 212 helikopters.

De eerste helikopter die naar Air Greenland geleverd werd was de OY-HJB van NHV-Dancopter. Deze kreeg bij Satys in Lelystad een volledige herschildering in de rode kleuren van Air Greenland en kreeg voor de aflevering, een grondige onderhoudsbeurt bij NHV in Oostende. Intussen is het toestel vanuit Oostende naar zijn basis op Groenland gevlogen.

Bij Satys in Lelystad zijn ook al de Dauphins met registratie XA-TYM, OO-NHK en D-HNHE (ex-NSH) aangekomen om daar ook in de rode kleuren van Air Greenland te worden geschilderd.

Foto credit: Air Greenland

 

Airbus H125 met registratie OO-TUR ingeschreven in het Belgisch register

Op 27 augustus werd de Airbus H125 mer serienummer 8716 ingeschreven in het Belgische register als OO-TUR voor eigenaar Fraipont Transporte te Eupen (B). Het toestel kwam reeds op 19 februari 2021 uit het Zwitserse St Gallen - Altenrhein naar Heli&Co op EBLG.

In Zwitserland vloog het als HB-ZYG en eigendom was van Helipool. Eerder was het toestel ook ingeschreven als I-MELY in Italië en had het de fabrieksregistratie F-WTAL.

Het toestel werd aangekondigd op de website van Heli&Co maar werd op 16 juli 2021 vanuit EBLG via de weg naar Aircraft Solutions op EHBK getransporteerd. Op 27 augustus werd het dan ingeschreven in het Belgisch register met thuisbasis Luik voor eigenaar Fraipont. Volgens onze bronnen zou het toestel bestemd zijn om in Turkije te vliegen.

Foto na repaint in 2019: copyright Babylo - via www.Dgualdo.it

 

Robinson R44 met registratie OO-RFF uitgeschreven

Na de crash op 29 december 2019 te Torhout is deze R44 onherstelbaar en werd door ATB opgekocht voor onderdelen. Het toestel werd op 5 augustus 2021 uit het Belgisch Luchtvaartregister geschrapt.

 

Nieuwe Airbus H125 met registratie OO-ABK wordt getest

De nieuwe H125 voor het bedrijf ABK uit Wevelgem werd op 7 september gezien bij de Airbus Helicopters fabriek in Marignane waar het toestel werd testgevlogen met testregistratie F-WWPF. Als alles normaal verloopt zullen we het toestel binnen een paar weken op de luchthaven van Wevelgem kunnen zien.

 

Nieuwe Airbus H125 met registratie OO-GGG in de lucht

Ook de nieuwe H125 met registratie OO-GGG van het bedrijf G-Force Group uit Lokeren vloog vandaag vanop de helispot van Airbus Helicopters fabriek in Marignane boven zee richting Sète. Als alle testen normaal verlopen zien we het toestel binnenkort in België.

 

Medic1 kreeg met 9H-RSQ een Maltese registratie

De Medic1 helikopter die in België vliegt als medische urgentiehelikopter kreeg een Maltese registratie 9H-RSQ in plaats van de Duitse D-HEOY en vliegt nu op de Maltese AOC van Helicopterflights Ltd, MT.53. Het toestel was recent aanwezig op de Formule 1 wedstrijd op Spa-Francorchamps.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *