Bezig met laden...

Logboek

Eurocopter liet een EC145 autonoom vliegen reeds 9 jaar geleden.

Eurocopter liet een EC145 autonoom vliegen reeds 9 jaar geleden.

Vorige week was er nogal wat commotie in helikopterland toen Sikorsky en het Amerikaanse DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) voor het eerst erin slaagden om met succes een UH-60A Black Hawk volledig autonoom laten vliegen. Op 5 en 7 februari 2022 werden deze onbemande vluchten uitgevoerd boven de installaties van het Amerikaanse leger in Fort Campbell, Kentucky.

Maar niet minder dan 9 jaar geleden, in april 2013 slaagde het toenmalige Eurocopter (nu Airbus Helicopters) om een optioneel bestuurde helikopter, als onderdeel van het OPV-programma, zonder piloot te laten vliegen. Deze verwezenlijking werd voor het eerst publiek gemaakt tijdens een demonstratievlucht die werd uitgevoerd op de Franse luchtmachtbasis in Istres, Frankrijk, op 25 april 2013.

Tijdens deze onbemande demonstratie werd gebruik gemaakt van een vierdimensionaal vliegautomaat. Na een automatische start vloog de EC145 het circuit via meerdere voorgeprogrammeerde waypoints, waarbij de helikopter een mid-route hover uitvoerde om een last van de externe sling te lossen.

De EC145 vloog verder naar een terugweg-waypoint om een typische observatiemissie te simuleren, gevolgd door een automatische landing. Tijdens de onbemande vluchten van de EC145 was in het grondstation alles aan boord zichtbaar via een cameraverbinding.

"Nu deze capaciteit volledig is gevalideerd, is Eurocopter nu gepositioneerd om OPV-vluchtmogelijkheden na te streven voor zijn productlijn van lichte, middelzware en zware helikopters - waardoor deze helikopters kunnen worden gevlogen door piloten of in een onbemande modus." vertelde Jean-Brice Dumont, chief technology officer van Eurocopter toen. Delen van deze technologie zijn intussen in de Airbus Helionix avionics ingebouwd.

Hoewel niet exact dezelfde verwezenlijking als de test met de Black Hawk, maar toch een hoed af voor Eurocopter die dit 9 jaar geleden reeds konden realiseren. 

Hieronder een mooie video van deze demo op 25 april 2013.

Foto & video © Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *