Bezig met laden...

Logboek

Embraer X komt met eigen visie voor UAM toekomst

Embraer X komt met eigen visie voor UAM toekomst

Embraer, de Braziliaanse vliegtuigbouwer, heeft een witboek gepubliceerd over de toekomst van stedelijke luchttaxis en de infrastructuur nodig om deze luchttaxis te laten vliegen.

Het witboek, onder de naam Flights Plan 2030 is gepubliceerd door Embraer-X, de afdeling die zich specialiseert in UAM (urban air mobility), samen met de Embraer dochteronderneming Atech (fabrikant van ATC-systemen) en radar fabrikant Harris. Het witboek poogt een overzicht te geven over de uitdagingen die UAM's in de komende jaren zullen veroorzaken in het traditionele luchtvaartsysteem en de ATC systemen. Het wil een soort roadmap voor de komende 10 jaar zijn.

De unieke noden van de luchtaxis in een stedelijke omgeving passen helemaal niet met de huidige ATC (air traffic control) systemen en normen. Een separatie van 5NM is niet denkbaar in dergelijke omgeving als men een groot aantal luchttaxis binnen het luchtruim van een stad wil laten vliegen. Of de afstand tot gebouwen en de minimale hoogte's allemaal situaties die niet in de huidige ATC systemen passen.

De VTOL's zullen dikwijls onbemand zijn en volledig afhankelijk zijn van dataverbindingen en controlecenters; dergelijke verbindingen met ATC zijn vandaag totaal onbestaand en klassieke ATC-communicatie als er geen piloot aan boord is....   

Het rapport schets een realistisch beeld van de nieuwe luchtvaart die zal moeten ingepast worden in de traditionele luchtvaart van vandaag. Er is veel werk aan de winkel om drones en VTOL's in de toekomstige ATC in te brengen. Simpel gezegd, alle ATC systemen moeten drastisch aangepast of gewoon vernieuwd worden. 

Embraer heeft duidelijk nagedacht over alle aspecten van de nieuwe luchtvaart en ziet met zijn kennis van de huidige wetgeving en systemen waar de pijnpunten naar boven zullen komen.

Het is niet 'gewoonweg' een VTOL ontwikkelen maar men zal moeten kijken hoe deze manier van transport binnen de steden en binnen de ganse luchtvaartinfrastructuur kan opereren. Het rapport is duidelijk het lezen waard (klik hier).

Embraer wil duidelijk een belangrijke speler worden in deze markt. Het heeft een overeenkomst gesloten om een groot deel van haar vliegtuigfabricage aan Boeing te verkopen en zal zich duidelijk specialiseren in niches zoals de nieuwe luchtvaart. Embraer is nu een van de zes VTOL-partners van Uber. Op de Uber Elevate 2019 stelde Embraer de laatste versie voor van zijn eVTOL (het toestel zou tegen 2024 vliegen).

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *