Bezig met laden...

Logboek

Duitse ADAC Luftrettung start testen met helikopter & drone combinatie

Duitse ADAC Luftrettung start testen met helikopter & drone combinatie

De Duitse luchtreddingsdienst ADAC Luftrettung en het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) hebben gezamenlijk onderzocht hoe helikopters, drones en autonome voertuigen genetwerkt kunnen worden om de medische noodhulp vanuit de lucht verder te verbeteren.

In een live demonstratie in het Hamburg Cruise Center Steinwerder op 13 oktober 2021 hebben de twee organisaties voor het eerst aan een internationaal gespecialiseerd publiek laten zien hoe het Air2X-project in de praktijk werkt.

Bij de presentatie van het project op het ITS World Congress kreeg de bemanning van een ADAC-reddingshelikopter eerst een drone om het luchtruim vrij te maken voor de reddingsvlucht. De bemanning van de helikopter remt vervolgens een autonoom wegvoertuig progressief af om de benodigde landingsplaats te beveiligen tegen het verkeer. 

Als geassocieerde partners onderzoeken ADAC Luftrettung gGmbH en DLR sinds 2019 de interactie tussen lucht- en wegverkeer op de grond als onderdeel van het project Air2X. Centraal staat de vraag hoe reddingshelikopters sneller en veiliger bij verkeersongevallen kunnen komen.

Voor directe communicatie tussen helikopters, drones en auto's ontwikkelden de onderzoekers een interface op basis van de ITS-G5-radiostandaard die wordt gebruikt door genetwerkte voertuigen. Het idee erachter: de helikopter kan contact maken met vliegtuigen en voertuigen met geschikte ontvangers of bijbehorende elektronica aan boord.

Air2X overbrugt de kloof met de technologie van autonome voertuigen, die veiligheidsrelevante informatie kunnen uitwisselen, inzittenden kunnen waarschuwen voor gevaren en ongevallen kunnen voorkomen. De tweede focus ligt op communicatie met drones, die een groot veiligheidsrisico vormen voor reddingshelikopters die vliegen, opstijgen en landen. Voor en tijdens de hele missie stuurt de helikopter de informatie dat drones het luchtruim moeten ontruimen en gecontroleerd moeten landen. Als ze een geschikte ontvanger hebben, krijgen ze de opdracht om onmiddellijk te landen.

“De samenwerking met DLR stelt ons in staat om wetenschap en praktijk te combineren, wat uniek is in Duitsland. Met Air2X onderstrepen we onze claim en wettelijk mandaat om de reddingsdienst vanuit de lucht verder te ontwikkelen met toekomstgerichte innovaties en deze nog beter en veiliger te maken. We zijn erg dankbaar dat de stad Hamburg ons de kans heeft gegeven om het onderzoeksproject aan het publiek te presenteren”, aldus Frédéric Bruder, algemeen directeur van ADAC Air Rescue.

ADAC Luftrettung had in augustus 2021 al met succes de eerste praktijktests uitgevoerd op een testlocatie op het vliegveld Bonn-Hangelar. De conclusie was: dankzij het Air2X project kunnen de gele ADAC helikopters in de toekomst veiliger en sneller bij verkeersongevallen geraken, om zo de gewonden sneller medische noodhulp te bieden.

Ondersteuning van de luchtverkeersleiding of helpers op de grond is niet nodig bij het gebruik van Air2X. Een compacte zender gebouwd door NXP Semiconductors Germany GmbH wordt in de cockpit van de helikopter geplaatst om de Air2X-informatie te verzenden. Consider IT GmbH heeft de nodige software aanpassingen gedaan. Voordat de technologie in het dagelijks leven kan worden gebruikt, zijn verdere tests en serieontwikkeling met partners uit de industrie noodzakelijk.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *