Bezig met laden...

Logboek

Boeing-Leonardo MH-139A eindelijk klaar voor militaire testen

Boeing-Leonardo MH-139A eindelijk klaar voor militaire testen

Met een vertraging van meer dan een jaar heeft de tandem Boeing - Leonardo de MH-139, of de Grey Wolf, klaar om door het Amerikaans leger te worden uitgetest. In september 2022 zal het testprogramma van de US Airforce starten. De Amerikaanse luchtmacht wou in haar originele planning een initiële operationele capaciteit reeds in 2021.

De MH-139A moet bij de Amerikaanse luchtmacht de Bell UH-1N Huey vervangen. De MH139A Grey Wolf kreeg zijne naam omdat de helikopter zal opereren in 'roedels' om de basissen met intercontinentale ballistische raketten te beschermen.  

Die planning liep echter vertraging op toen de helikopter in de problemen kwam met het verkrijgen van de certificering van de Federal Aviation Administration (FAA). Als gevolg hiervan werd de geplande aankoop van acht helikopters door de Amerikaanse luchtmacht in fiscaal 2021 uitgesteld en werd de aankoop in fiscaal 2022 volledig overgeslagen, zo maakte de dienst in juni 2021 bekend. 

De MH-139A is een burgerlijke Leonardo AW139 die door Boeing wordt omgebouwd in een militaire helikopter. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA eist dat de MH-139A een aangepaste certificatie verkrijgt. De FAA stelde in haar beoordeling dat de MH-139A aangepast is om met militaire uitrusting te vliegen en dat zulks niet is voorzien in de certificatie van de civiele Leonardo AW139. De eerste certificatietesten liepen mis en toen begon de vertraging. 

Zoals we reeds eerder schreven is de GAO, de Amerikaanse auditor van de regering, in haar tussentijds rapport zeer kritisch voor het project en stelt het dat Boeing de aanpassingen aan het burgertoestel zwaar heeft onderschat en de vertraging het gevolg is van niet minder dan 7.808 nieuwe ontwerptekeningen en de gevolgen hiervan voor het toestel en de certificatie ervan.

Goed nieuws is nu dat drie FAA-subtypecertificeringen van de MH-139 afgerond zijn waardoor het militaire testprogramma kan starten. De US Airforce heeft nu 5 MH-139's gepland voor 2023 en plant daarna nog eens 80 helikopters van het type.

Boeing is ervan overtuigd dat de militairen hun testprogramma succesvol zullen kunnen uitvoeren. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *