Bezig met laden...

Logboek

Tsjechisch leger koopt militaire helikopters bij Bell voor 540 miljoen Euro

Tsjechisch leger koopt militaire helikopters bij Bell voor 540 miljoen Euro

De Tsjechische minister van defensie, Lubomir Metnar, heeft bevestigd dat zijn land 12 helikopters zal aankopen bij Bell voor een totaal bedrag van €540 miljoen.   

Het Tsjechische leger moest een keuze maken tussen de helikopters van het Amerikaanse Sikorsky, een onderdeel van Lockheed Martin, en de aanbieding van het Canadees-Amerikaanse Bell Helicopters, een onderdeel van de Textron groep.

De keuze viel uiteindelijk op Bell die 8 UH-1Y Venom en 4 AH-1Z Viper helikopters mag leveren. De Bell Venom en de Viper hebben een groot deel van hun onderdelen gemeen, wat de opleiding, het onderhoud, de uitwisselbaarheid en de kostprijs ten goed komt. 

De Venom UH-1Y (Yankee) is een bi-turbine medium all-round helikopter en de laatste telg uit de bekende Bell Huey familie. Een UH-1Y kost afhankelijk van de uitrusting ongeveer $26 miljoen. De Viper AH-1Z (Zulu Cobra) is een bi-turbine aanvalshelikopter en opvolger van de AH-1W SuperCobra. De AH-1Z kost ongeveer $31 miljoen per stuk.

De helikopters worden verwacht in 2023. De aankoop kadert in het Nato plan om de defensieuitgaven van Tsjechie (en enkele andere Nato leden) te verhogen. 

Foto (een Viper en een Venom samen in vlucht) copyrights: Bell

Update 14/12/2019:

Op 13 December 2019 hebben de Amerikaanse Secretary of Defense, Mark Esper, en de Tjechische Minister van Defensie, Lubomir Metnar, het finaal contract voor de koop ondertekend. De toestellen zullen geleverd worden in de periode 2023-2024.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *