Bezig met laden...

Logboek

Nederlandse heli's weer actief bij brandbestrijding

Nederlandse heli's weer actief bij brandbestrijding

Afgelopen woensdag was het alle hens aan dek in Griendtsveen (NL), een dorp in de Peel, toen om 06u30 s 'morgens 2 hectare natuur in de Mariapeel in brand stond.

Snel werd hulp gevraagd aan Defensie die de Cougar S-419 van DHC inzette met de bambi bucket. Er werd water uit de zandwinning bij Liessel gehaald om op het vuur te droppen.

Door de felle wind stond binnen de kortste keren 20 hectare natuur in brand en werd ook de Chinook CH-47F MYCAAS II met callsign D-481 ingezet. Waar de Cougar een bambi bucket van 2.500 liter gebruikt kon de Chinook een bambi bucket van 10.000 liter inzetten. 

Tegen de avond was de natuurbrand ingesloten en was het vuur onder controle. In het totaal is ongeveer 40 hectare natuur in de Mariapeel verbrand. Toen het donker werd zijn de beide blushelikopters terug naar hun basis Gilze-Rijen gevlogen.

De beide helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn gezamenlijk maar liefst 156 keer af en aangevlogen om water te droppen. Ze hebben in het totaal 736.000 liter water op de vuurzee gedropt. Daarmee leverden beide toestellen een forse bijdrage aan de bestrijding van de brand.

Eerder deze maand hielp Defensie ook al mee bij het bestrijden van een duinbrand bij Brouwersdam. De Cougar dropte daar in 2 uur circa 62.500 liter water in 25 drops.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *