Bezig met laden...

Logboek

Snelste helikopter aller tijden viert 50e verjaardag

Snelste helikopter aller tijden viert 50e verjaardag

De snelste helikopter aller tijden, de Leonardo Lynx (toen Westland Lynx) vierde afgelopen week zijn 50e verjaardag.

Op 21 maart 1971 vertrok het eerste felgele prototype van de Lynx vanop de terreinen van de Westland fabrieken in het Britse Yeovil voor zijn maidenvlucht. Testpiloten Ron Gellaty en en co-testpiloot Roy Moxam vlogen die dag tweemaal met succes met de nieuwe Lynx; een snelle helikopter was geboren.

Het ontwerp en de verdere ontwikkeling van de Lynx voldeden aan de eisen van de militaire operators en aan de veranderende eisen op het land en op zee, wat heeft geleid tot de introductie van verschillende Lynx varianten in overeenstemming met nieuwe opkomende technologieën in de laatste 50 jaar.

Er zijn meer dan 500 Lynx helikopters gebouwd en geleverd overal ter wereld. Er zijn negen legers die de helikopter vandaag nog steeds gebruiken voor missies zoals anti-surface warfare, anti-submarine warfare, battlefield, SAR (search and rescue), kustbescherming, light utility en vele andere. Huidige exploitanten van Lynx-varianten zijn onder meer de Braziliaanse marine, de Maleisische Royal Navy en de South African Defense Force. 

De rotorkop van de productie Lynx heeft een centrale naaf met vier integrale slagelementen die zijn gemaakt uit een enkel blok titanium, bekend als de 'Monobloc'-kop. De eerste productie Naval Lynx (registratie XZ227) vloog voor het eerst op 10 februari 1976 en de eerste levering aan de Royal Navy vond plaats op 8 juli 1976.

De Koninklijke Marine Nederland (Groep Maritieme Helikopters) bestelde de Lynx nog voordat de Britse proeven waren voltooid en de eerste Lynx Mk 25 vloog in september 1976. Origineel waren er 24 stuks in drie verschillende varianten.

  • De UH-14A (zes stuks Mk.25) was de opvolger van de Agusta Bell 204B helikopter en bedoeld voor opleidingen en SAR-taken.
  • De SH-14B (tien stuks Mk.27) met dipping sonar voor onderzeebootbestrijding vanaf fregatten.
  • De SH-14C (acht stuks Mk. 81s) met Texas Instruments AN/ASQ-81(V)2 MAD (Magnetic Anomaly Detection) systeem voor onderzeebootbestrijding vanaf fregatten. 

Vanaf 1993 werden alle typen gestandaardiseerd naar één multi-role versie, de SH-14D. In 2008 werd de Groep Maritieme Helikopters opgenomen in het DHC (Defensie Helikopter Commando) en werden de Lynx onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht. 

Op 11 september 2012 vond de laatste vlucht van Defensie in Nederland met de Lynx plaats (zie video hieronder). De SH-14D werd vervangen door de NHI NH-90. In de UK bleven de Lynx helikopters in dienst tot januari 2018.

De Lynx beschikte destijds over nieuwe technologieën, waaronder de British Experimental Rotor Program (BERP)-bladen die de maximale snelheid en hefvermogen konden verhogen, deze werden later ook toegepast voor alle Lynx / Super Lynx-varianten en voor de huidige AW101.

De iconische helikopter brak 35 jaar geleden op 11 augustus 1986 het wereldsnelheidsrecord toen een speciaal aangepaste Lynx met registratie "G-Lynx" snelheden bereikte van 216 knopen of 400 km/u boven de skyline van het Engelse Somerset. Tot op heden werd dit record nog niet verbroken met een traditionele helikopter.

De Leonardo AW159 Wildcat is de opvolger van de Lynx.  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *