Bezig met laden...

Logboek

UPDATE: Reeds 1.266 Hill helikopters verkocht en meer

UPDATE: Reeds 1.266 Hill helikopters verkocht en meer

We hebben met veel interesse de eerste update van 2024 bijgewoond over de ontwikkeling van de Engelse Hill HX50 helikopter. 

CEO Jason Hill en zijn team trokken weer 2 uur uit om meer dan 2.700 geïnteresseerde kijkers via een interactieve webstream de status van het project HX-50- en HC50-turbinehelikopter toe te lichten.

De verkoop van de Hill helikopters blijft ook in 2024 hoge toppen scheren. In het totaal zijn nu sinds de aankondiging al 1.266 helikopters verkocht waarvan 900 van het type Hill HX50 (private - niet gecertificeerd) en 366 van het type HC50 (commercieel - gecertificeerd). Deze 1.266 helikopters zullen worden geëxporteerd naar 70 verschillende landen.

Meer dan 1.250 turbinehelikopters verkopen, vooraleer dat het prototype heeft gevlogen en dat door een bedrijf dat nooit eerder een helikopter heeft gebouwd is ongezien in de helikopterwereld en doen vriend en vijand verbazen. 

CEO en stichter Dr. Jason Hill heeft nu ook een CEO aangesteld om alle niet-technische aspecten van Hill Helicopters te leiden. Daardoor zal Hill zelf meer tijd kunnen spenderen aan de technische ontwikkeling van de HC50 en HX50. Peter Teare, een zeer ervaren consultant, jurist en advocaat heeft op 1 januari 2024 het Hill team versterkt. De laatste 17 jaar werkte Peter Teare bij Reed Smith LLP, een Engelse business lawfirm.  

Zoals steeds kun je in de onderstaande video de integrale update herbekijken. Hieronder onze take van 2 uur kijken en luisteren.

 • Algemeen
  • De twee demo-toestellen die eerder werden gepresenteerd in het Engelse Duxford zijn eind februari ook op de Heli-Expo 2024 in Dallas getoond en volgens Dr. Jason Hill was er in de VS heel veel interesse van de vooral commerciële bezoekers. Hoeveel toestellen daar verkocht zijn vertelde Hill niet.
 • Tijdslijn van het project
  • De tijdslijn heeft een behoorlijke dreun gekregen. Waar Hill vorig jaar maart stelde om de GT50-turbinemotor eind van de zomer 2023 te testen en prototype 1 van de HC50 helikopter eind 2023 / begin 2024 te laten vliegen is dit nu met een jaar vertraagd.
  • De GT50 turbinemotor zou nu in de zomer van 2024 worden getest en prototype P1 zou ten vroegste eind 2024 zijn maidenvlucht maken.
  • De productie zou nu starten eind 2025 of begin 2026. Waarbij in het eerste jaar 475 helikopters, in het tweede jaar 675 helikopters en vanaf het derde jaar 1.000 helikopters per jaar kunnen worden gebouwd. Gezien het orderboek zou een bestelling voor een helikopter vandaag ten vroegste midden 2028 geleverd worden, mits alles volgens plan verloopt.
 • Turbinemotor GT50
  • Zoals we eerder reeds schreven is het ontwerpen, de bouw en de productie van de turbinemotor een bottleneck in het project. Jason Hill stelde eerder reeds een nieuwe chief engineer voor de GT50 aan en moet nu constateren dat de GT50 minstens een jaar later - en misschien meer -klaar zal zijn. 
  • Nu worden enkele onderdelen van de turbinemotor gebouwd en separaat getest: de startmotor, de dual Fadec, de ringvormige verbrandingsinstallatie en componenten zoals rollagers en behuizing.
  • Als het testen van de individuele onderdelen goed verloopt zal de turbinemotor worden samengebouwd en tegen de zomer van 2024 zal een eerste testrun gebeuren.
 • DigiCockpit
  •  De digitale cockpit van de Hill helikopter krijgt verder vorm en lijkt geslaagd en verlost van teveel technische en/of onnodige informatie die we soms zien bij concurrerende glass cockpits.
 • Productiefaciliteit
  • Hill heeft een bestaande fabriekshal in het Engelse Stafford gehuurd als PC1, productiecenter 1. 

Tot zover de laatste Hill HX50-update. Zoals eerder gezegd blijven we dit project met veel interesse maar kritisch volgen, want het zelfvertrouwen en de overtuigingskracht samen met de parate kennis van Jason Hill zouden je soms doen denken dat de Hill Helicopter HX50 al vliegt. En dat zal toch duidelijk langer duren dan origineel werd voorspeld door Jason Hill.

Foto's & video © Hill Helicopters

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *