Bezig met laden...

Logboek

Piasecki en Columbia gaan Chinook Model 107 III bouwen

Piasecki en Columbia gaan Chinook Model 107 III bouwen

Piasecki, erfgenaam van de uitvinder van de tandemhelikopter - type Chinook - en Columbia (CHI), OEM, MRO en exploitant van tandemrotorhelikopters, kondigden op 2 juli 2024 een strategische samenwerking aan om wereldwijd verbeterde zware-hefhelikopters te bouwen en te commercialiseren.

De samenwerking zal bestaande Columbia Model 107-II helikopters upgraden naar een nieuwe, zuinigere, krachtigere en robuustere Columbia Model CHI-107-III configuratie. Deze samenwerking ondersteunt klanten bij essentiële diensten zoals noodhulp, luchtbrandbestrijding, bosbouw, infrastructuur en defensie. De militaire variant van Model 107-II is de CH-46E Sea Knight, die diende bij het US Marine Corps en de marine, evenals bij NATO-bondgenoot Zweden en in Japan.

Aanpassingen en tests zullen plaatsvinden in Piasecki's 22.000 m² grote Heliplex-faciliteit in Coatesville, Pennsylvania, die in 2023 werd overgenomen van Lockheed Martin Sikorsky nadat de productielijnen voor de S-76 en S-92 helikopters op de locatie werden gesloten en honderden banen verloren gingen. Piasecki's overname van de faciliteit werd gesteund door de Chester County Economic Development Council om nieuwe banen te creëren die gebruikmaken van de unieke luchtvaartkennis in de regio.

De Heliplex zal ook dienen als CHI's nieuwe veldlocatie, waarmee haar mogelijkheden aan de Amerikaanse oostkust worden uitgebreid. Het partnerschap omvat de ontwikkeling van uitgebreide plannen voor het Columbia Model CHI-107-III en het opzetten van een FAA Part 145 Repair Station.

"We zijn verheugd om samen te werken met Columbia Helicopters, een bedrijf dat onze erfenis deelt met de tandemhelikopter, en onze toewijding aan de helikopterindustrie", aldus John Piasecki, CEO van Piasecki. "Deze samenwerking vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de evolutie van tandemrotorhelikopters en belooft verbeterde mogelijkheden te leveren voor een breed scala aan militaire en civiele toepassingen. We kijken ernaar uit om samen te werken en honderden banen te creëren voor onze gemeenschap."

"De nieuwe Columbia Model 107-III zal de markt voor zware helikopters transformeren en ongeëvenaarde prestaties en veelzijdigheid bieden aan onze klanten", aldus David Balevic, CEO van Columbia Helicopters. "We zijn toegewijd aan het verleggen van de grenzen van wat mogelijk is en zullen samen met onze partner Piasecki verbeterde zware helikopters leveren die levens redden, naties beschermen en industrieën opbouwen voor de komende decennia."

Piasecki was de originele ontwikkelaar van de tandemhelikopter type Chinook

De kenmerkende tandemrotorconfiguratie van het Model 107-II (CH-46) werd uitgevonden door de oorspronkelijke Piasecki Helicopter Corporation, later omgedoopt tot Vertol. In 1960 werd Vertol verkocht aan Boeing. Columbia verwierf in 2006 het Model 107-II Type Certificaat van Boeing.

Foto's © Kristof Vandermoere  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *