Bezig met laden...

Logboek

Belgische Alouette III met callsign M-3 nu als lesmateriaal op Safraanberg

Belgische Alouette III met callsign M-3 nu als lesmateriaal op Safraanberg

Op 17 juni vertrok de Alouette III M-3 van het Belgisch leger vanop de basis Koksijde naar de Koninklijke school voor Onderofficieren te Safraanberg (St Truiden). Het toestel was reeds vorig jaar augustus uit dienst genomen en stond in Koksijde in de reserve.

De Alouette III M-3 heeft een lange carrière achter de rug. Het toestel kwam bij de toenmalige Belgische Zeemacht in april 1971, iets meer dan 50 jaar geleden. Het werd eerst ingezet om de schepen van de Zeemacht te bevoorraden. Nadien werden de Alouette's ook ingezet voor allerlei operaties onder andere ter bestrijding van de piraterij in de omgeving van de Hoorn van Afrika en nadien ook tegen de drugsmokkel in de Caribische Zee. In 1993 was de M-3 ook in dienst van de UN operatie 'Restore Hope' in Somalië. 

In de militaire school van Safraanberg zal de Alouette nu dienst doen voor de technische opleiding van toekomstige onderofficieren vliegtuigmechanica, vliegtuigelektronica en vliegtuigbewapening. 

Het transport van de Alouette M-3 van Koksijde naar Safraanberg werd via de weg uitgevoerd door de Movement Control Group van Defensie in samenwerking met het recovery team van de Aviation Safety Directorate van Defensie.  

Basis Koksijde beschikt nu nog over de Alouette III M-1 en M-2. De M-1 is nu in operatie aan boord van het steunschip BNS Godetia en de Alouette M-2 is aktief in en rond Koksijde. Later dit jaar worden ook deze helikopters uit dienst genomen en worden hun taken overgenomen door de vier NH-90 NFH's die in Koksijde zijn gebaseerd.

Info: Brecht Vandecasteele (Bkoks) - met onze dank

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: BAF / Adjt Devid Ryckewaert - met onze dank

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *