Bezig met laden...

Logboek

Cicare 8 krijgt certificering als ULM-helikopter in Duitsland, waar is Belgie?

Cicare 8 krijgt certificering als ULM-helikopter in Duitsland, waar is Belgie?

Cicaré deelde gisteren mee dat haar Cicaré 8-helikopter de Duitse UL-typecertificering heeft behaald onder de LTF-ULH-voorschriften voor ultralichte helikopters (onder 600 kg of 1320 lbs maximaal startgewicht). Het is de eerste helikopter die gecertificeerd is onder deze nieuwe gewichtsklasse van DULV (Deutscher Ultraleichtflugverband e.V.). De Cicaré 8 heeft reeds een type-certificering in Frankrijk onder de Klasse 6-vereisten en de Cicaré Trainer is ook reeds gecertificeerd door de FAA als een goedgekeurd luchttrainingsapparaat (ATD).

"Het verkrijgen van certificering van deze regionale luchtvaartautoriteiten maakt het mogelijk om in de fabriek geassembleerde helikopters te leveren aan onze klanten in die regio's." aldus Keith Barr, van Cicaré. Hij voegde ook toe: "Dit is een nieuwe stap in onze strategie om bredere certificeringen te behalen en sporthelikopters voor iedereen haalbaarder te maken."

Cicaré USA is vorige maand begonnen met activiteiten om klanten in Noord- en Midden-Amerika te ondersteunen en verklaarde dat ze nu bestellingen aannemen voor de Cicaré 8, evenals voor de andere modellen in de Cicaré reeks. 

“Dat de Cicaré 8 de eerste ultralichte helikopter ter wereld is met een UL-typecertificaat in de LTF-ULH-categorie van 600 kg (ca. 1320 lbs) MTOW is een belangrijke mijlpaal.” gedeeld Juan Manuel Cicaré, president van Cicaré SA. 

"Het uitgebreide certificeringsproces dat vereist is onder LTF-ULH is vergelijkbaar met FAA Part 27-certificering, hoewel een iets eenvoudiger proces." zei David Chuguransky, hoofdingenieur voor Cicaré, die samenwerkte met Deutscher Ultraleichtflugverband eV (DULV) om de certificering te voltooien. Om dit typecertificaat te verkrijgen, werden gedurende 4 jaar onder meer analytische berekeningen, simulaties, statische tests, dynamische en vermoeiingstests, vluchttests, destructieve tests en duurzaamheidstests in ongunstige omstandigheden uitgevoerd met meer dan 500 vlieguren."

Cicaré (www.cicare.com.ar) is ontstaan uit de technologie ontwikkeld door de uitvinder en legende Augusto Cicaré, die meer dan 15 verschillende helikoptermodellen ontwierp en bouwde, waaronder de 'Helicopter Flight Trainer', die uniek is in de wereld en een revolutie teweegbracht in de manier waarop piloten wereldwijd worden opgeleid. Augusto Cicare (zie foto) overleed op 26 januari vorig jaar en laat een indrukwekkende 'helikoptererfenis' na.

Vandaag heeft het bedrijf Cicaré meer dan 70 jaar ervaring met het ontwikkelen van helikoptertechnologieën, heeft het meer dan 1.500 girovliegtuigen geleverd aan meer dan 75 landen en hebben hun ontwerpen meer dan 300.000 vlieguren verzameld. 

 

België en ULM-helikopters

In België hebben we met Dynali een belangrijke speler op gebied van ULM-helikopters, Dynali. Maar zoals altijd is niemand sant in eiegen land.

In België is het nog even wachten op de goedkeuring om met ULM-helikopters te vliegen. Ondanks de toezegging van de minister blijft de goedkeuring op zich wachten. DGLV (Directoraat Generaal Luchtvaart) ziet deze goedkeuring ergens in het najaar 2023. Eind vorig jaar bleven we op onze honger zitten..

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *