Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Helikopterbouwer Frank Robinson overleden

FLASH: Helikopterbouwer Frank Robinson overleden

Op 12 november 2022 nam Robinson Helicopter Company definitief afscheid van de oprichter, Frank Robinson. Robinson, 92, stierf vredig in zijn huis in Rolling Hills, Californië op een boogscheut van de Robinson fabriek in Torrance.

Frank Robinson, een van de meest herkenbare namen in de helikopterindustrie, was een pionier, een man die niet werd gedreven door beloningen of onderscheidingen, maar door een visie die de industrie opnieuw definieerde en de helikopterwereld voor altijd veranderde.

Robinson zal worden herinnerd voor het ontwerp en de fabricage van de modelhelikopters R22, R44 en R66. Bekend om hun eenvoud en betrouwbaarheid, hebben de populaire helikopters een duidelijk profiel en kunnen ze gemakkelijk en vaak over de hele wereld worden gespot.

 

Zijn leven en werk

Robinsons fascinatie voor helikopters begon in 1939, toen hij negen was, toen hij in de Seattle Post-Intelligencer een foto zag van Igor Sikorsky die in zijn VS-300-helikopter vloog, een foto die Robinson boeide en de koers uitstippelde voor zijn levenswerk.

Hij behaalde een BSME-diploma aan de Universiteit van Washington en ging later naar de Wichita State University's graduate aeronautical engineering school. Zijn carrière begon aan het eind van de jaren '50 bij Cessna en ging door tot in de jaren '60 en werkte voor vele toonaangevende luchtvaartbedrijven, waaronder Bell en Hughes. In 1973, op drieënveertigjarige leeftijd, en omdat hij geen van zijn werkgevers kon interesseren voor het idee voor een eenvoudige, persoonlijke helikopter, nam hij ontslag bij Hughes en richtte Robinson Helicopter Company op in zijn huis in Palos Verdes, Californië.

Zes jaar later, ondanks veel critici en het overwinnen van enorme obstakels, kreeg Robinson een FAA-certificering voor zijn R22-helikopter met twee plaatsen en een zuigermotor. Het onbekende helikopterbedrijf leverde zijn eerste productie R22 in oktober 1979. In 1989 had de R22 voet aan de grond gekregen in de algemene luchtvaart,

In het begin van de jaren 1990, toen hij het potentieel voor een lichte middelgrote helikopter realiseerde, introduceerde Robinson de R44 met vier zuigers. De bestellingen voor de R44 stapelden zich snel op en het bedrijf werd een grote speler in de helikopterindustrie. 

In 2005 start Frank Robinson weer een nieuw project: de R66, een vijfzitter turbine helikopter. Rolls Royce ziet het toekomstig succes en bouwt een speciale turbine voor de R66. Vijf jaar later, op 25 oktober 2010 krijgt Frank Robinson de FAA-certificatie voor de vijfzitter R66. Intussen zijn er meer dan 1.000 R66 helikopters gebouwd en hebben die samen meer dan 1,2 miljoen vlieguren geboekt.

Robinson's meedogenloze vastberadenheid leverde hem het respect op van zowel collega's als concurrenten. Robinson wordt in bepaalde luchtvaartkringen liefdevol een rockster genoemd en ging in 2010 op 80-jarige leeftijd met pensioen. Frank was reeds vele jaren ziek. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *