Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Sikorsky HH-60W - Knokke Heliport - Litouwen koopt Black Hawk's

Kort nieuws: Sikorsky HH-60W - Knokke Heliport - Litouwen koopt Black Hawk's

Eerste twee Sikorsky HH-60W-Jolly Green helikopters uitgeleverd aan het Amerikaans leger

Sikorsky heeft de twee allernieuwste HH-60W gevecht-reddingshelikopters op 5 november uitgeleverd aan de US Army basis Moody Air Force in Georgia. Ze worden toegevoegd aan de vloot van de 23e Wing, 347e Reddingsgroep. De HH-60 Wiskey met bijnaam Jolly Green II wordt de vervanger van de oude HH-60G Pace Hawk als reddingshelikopter. In het totaal zullen er 113 helikopters van dit type worden uitgeleverd. De Jolly Green II kreeg een volledig digitaal glas cockpit en avionics, en is uitgerust met een interne brandstoftank van 600 gallons, het dubbele van zijn voorganger. De helikopter heeft daarmee een range van 450NM (833 km).

 

Knokke Heliport

Dat er verandering zou komen op Knokke Heliport was al duidelijk toen we in maart hoorden dat Heliventure de uitbating van de ingedommelde helihaven zou overnemen.

Intussen vernamen we dat het investeringsplan van zowat €400.000 stilaan zijn voltooiing nadert en vorige week kregen we ook een eerste foto van nieuwe clubhuis. Knokke Heliport vertelde ons dat we binnenkort groot nieuws zullen krijgen over de enige echte helihaven aan de Belgische kust.

Wij houden alvast vinger aan de pols! 

 

Litouwen koopt 4 UH-60M Black Hawk helikopters

Litouwen, een van de drie Baltische staten en tot in 1990 onderdeel van de USSR, gaat nu 4 Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopters kopen voor $213 miljoen, te betalen in de komende 5 jaar. De Amerikaanse regering ondersteunt dit project met $30 miljoen. Litouwen krijgt ook de goedkeuring om nog twee extra Black Hawks aan te kopen indien nodig.

De Black Hawk helikopters zullen de vloot Russische Mi-8T's vervangen, die intussen meer dan 30 jaar oud zijn en waarvoor het moeilijk wordt om onderdelen te krijgen uit Rusland. De eerste levering is voorzien in 2024. 

Litouwen zal deze helikopters naast militaire missies ook inzetten voor kustwachtoperatie's, burgerlijke reddingsoperatie's, orgaantransport en blusoperatie's. Buurlanden Denemarken, Letland, Polen en Zweden hebben quasi dezelfde helikopters waardoor gemeenschappelijke oefeningen en operatie's mogelijk zullen worden.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *