Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Apache helikopter vliegt in hoogspanningskabel bij Zoelmond (Z-Gelderland)

FLASH: Apache helikopter vliegt in hoogspanningskabel bij Zoelmond (Z-Gelderland)

Iets voor 19:00 vanavond is de Apache helikopter met call-sign Q-29 in een hoogspanningskabel gevlogen nabij de N320 bij Zoelmond in Gelderland. Voor zover we konden natrekken vloog de helikopter heel laag boven het gebied.

Intussen is bekend dat alleen de bliksemafleider (de hoogste kabel) afgeknakt is door impact van de helikopter. Eenmaal deze verwijderd vanop de echte hoogspanningskabels zou het hoogspanningnet terug in dienst worden gesteld; dit zou rond middernacht kunnen gebeuren.   

Het toestel maakte deel uit van een oefening genaamd Decisive Tunder 2017 waarbij vanavond ook 4 andere Apaches (Q24, Q08, Q05, Q09) betrokken waren. Bij deze oefening trainen helikopters deze week in de provincie Utrecht op laagvliegen bij nacht. 

De militaire piloot wist het toestel veilig aan de grond te zetten, maar door de crash zitten intussen zowat 25.000 gezinnen in de streek zonder electriciteit. 

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft onderzoekers onderweg naar de plek van het ongeluk in verband met een verkennend onderzoek. 

Het ongeval doet heel erg denken aan een vergelijkbaar ongeval met een militaire helikopter aan de Bommelerwaard in 2007 waarbij zowat 50.000 gezinnen zonder stroom kwamen te zitten. Het vonnis van de rechtzaak over deze zaak kun je hier lezen.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *