Bezig met laden...

Logboek

Waterellende groeit uit tot dodelijke ramp - Belgie vroeg en kreeg bijstand van EU landen

Waterellende groeit uit tot dodelijke ramp - Belgie vroeg en kreeg bijstand van EU landen

Nederland, Duitsland en België kregen het vorige week zwaar te verduren toen het natuurgeweld in de vorm van immense waterstormen ganse regio's terroriseerde.

De omvang van de ramp was dermate omvangrijk dat België zich snel verplicht zag om beroep te doen op het Europese solidariteitssysteem. De hulpvraag van België werd door de andere EU-landen snel beantwoord en onder andere helikopters werden paraat gehouden om SAR-missies uit te voeren.

  • Nederland stationeerde snel een NH-90 reddingshelikopter stand-by op de vliegbasis Gilze (dichtbij de Belgische grens) 
  • Frankrijk stuurde een Airbus EC145 reddingshelikopter van de basis Le Havre, deze was ook stand-by op het vliegveld van Luik
  • Italië stuurde haar nieuwe militaire Leonado HH139B reddingshelikopter van de 15e Wing die stand-by werd gehouden op het vliegveld van Luik.

De Belgische luchtmacht was zelf in de lucht met twee NH90-helikopters, de RN-01 en de RN-03. De Belgische Luchtpolitie was in de weer met de G-10, de G-11 en de G-17. Maar interventie's waren alles behalve simpel, lees hier

Naast helikopters werden ook gespecialiseerde reddingswerkers, boten en andere reddingsmaterieel uit de EU-landen naar België gebracht om te helpen bij de reddingsactie's.

Ondanks alles werden in België gisteravond reeds meer dan 30 doden en 160 vermisten geteld; het noodweer was genadeloos. 

Foto Leonardo HH139B copyrights: Leonardo Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *