Bezig met laden...

Logboek

Kustwacht NL krijgt eind 2022 twee nieuwe search and rescue-helikopters

Kustwacht NL krijgt eind 2022 twee nieuwe search and rescue-helikopters

Kustwacht Nederland heeft in het 4e kwartaal van volgend jaar 2 nieuwe helikopters voor SAR (Search And Rescue). Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland B.V.. Die firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht 2 SAR-helikopters die binnen 20 minuten in de lucht kunnen zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport vliegen, de andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de kustwachtorganisatie.

Leonardo AW 189
Het gaat om 2 Leonardo helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard 2 vliegers, een lieroperator, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit team (Maritime Incident Response Group Netherlands) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

Foto & tekst: Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *