Bezig met laden...

Logboek

Historische Sycamore terug in Weston

Historische Sycamore terug in Weston

De laatste vliegende Bristol 171 Sycamore helikopter vloog vorige week naar 'huis' terug. Het landde in het Helicopter Museum van Weston-super-Mare (UK) en zal daar nu worden tentoon gesteld in de Duke of Edinburgh Hangar tot de Weston Air Show, op 24 en 25 Juni 2018. 

De Bristol 171 Sycamore met call sign OE-XSY - XG545 is wereldwijd het enige overblijvende toestel welke een certificaat van luchtwaardigheid bezit. 

De Sycamores waren de eerste Britse helikopters die mochten vliegen en ze werden geproduceerd door de Bristol Aeroplane Company van 1955 tot 1959 in de Oldmixon fabriek op de Weston Airfield waar nu het Helicopter Museum gevestigd is. De Bristol helikopter divisie ging in 1960 op in de Westland groep, die later Agusta Westland werd en vandaag onder de naam Leonardo helikopters bouwt. In het totaal werden 180 Bristol Sycamore helikopters gebouwd.

Tot vorige week was het 46 jaar geleden dat er een Sycamore helikopter gevlogen had in de UK en er was dan ook veel volk bij de landing van dit uniek toestel op het terrein van het museum.

Siegfried Schwarz was de pilot-in-command en de enige piloot die nog een rating heeft om te vliegen op de Sycamore. Hij vertelde dat hij en het team 10 jaar werkte om de Sycamore terug luchtwaardig te maken en zijn licentie te halen. Hij had een speciaal gevoel om het toestel terug te kunnen vliegen naar de UK en wel naar de plaats waar de Sycamore origineel werd gebouwd.

De Bristol 171 Sycamore OE-XSY/XG545 maakte zijn eerste vlucht op Weston Airfield op 3 Februari 1958, en werd dan geleverd aan de Duitse Marine in een VIP uitvoering. Later werd het toestel overgeheveld naar de Duitse luchtmacht.

Toen het toestel uit militaire dienst werd genomen verhuisde het naar Zwitserland waar het werd geschilderd in de kleuren van de Royal Air Force (RAF) 1988. Het werd in 2006 verkocht aan de huidige eigenaars, het Flying Bulls display team uit Oostenrijk. Het toestel had wel een uitgebreide revisie nodig en met de nodige hulp van het Helicopter Museum, die over de nodige archieven beschikte, kon het toestel terug vliegen in Juli 2013.

Het Britse Helicopter Museum heeft nog twee andere Bristol Sycamore's in zijn collectie. Lees hier de geschiedenis van de Sycamore.

Ook het Belgische leger had de Bristol Sycamore in zijn vloot. In 1954 werden drie stuks van het modeltype Mk14 aangekocht en ze eindigden alle drie in Kamina, in het toenmalige Belgisch Congo. De drie toestellen crashten allen in 1960, het jaar van de Congolese onafhankelijkheid in Congo.

Weetje: Sycamore is het Engelse woord voor de esdoorn. Het zaad van de esdoorn, in het latijn: de Acer pseudoplatanus, valt in een rotatieve beweging.

Foto: copyright Helicopter Museum (UK)

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *