Bezig met laden...

Logboek

Gaat Duitsland kiezen voor de zware Sikorsky CH-53K King Stallion?

Gaat Duitsland kiezen voor de zware Sikorsky CH-53K King Stallion?

De beslissing door de Duitse Minister van Defensie in het project "Schwerer Transporthubschrauber" (STH) zou volgens de originele planning voor het eind van 2019 worden genomen. De twee kandidaten, Sikorsky met de CH-53K en Boeing met de CH-47F, hebben elk met Duitse bedrijven een consortium gevormd om naast de levering van de zware legerhelikopters ook een sterk onderbouwd economisch en technisch luik voor te stellen.

Reeds op de militaire luchtvaartbeurs ILA in Berlijn in April 2018 waren beide opponenten reeds uitgebreid te zien. Sikorsky had samen met zijn Duitse partners - Rheinmetall, MTU, ZF Luftfahrttechnik GmbH, Autoflug, HYDRO Systems KG, Rockwell Collins Germany, Jenoptik, Hensoldt, Liebherr, en Rohde & Schwarz - een zeer nadrukkelijke aanwezigheid en een speciaal paviljoen gebouwd voor dit project. Het gaat dan ook over heel veel geld. Er kan worden verwacht dat de King Stallion helikopter ongeveer tussen de $85 en $95 miljoen zal kosten. En daarnaast mag de winnaar van dit project ook rekenen dat het de komende 40 jaar allerlei upgrades, onderdelen, trainingen etc zal kunnen factureren. 

Het voorstel van Boeing is gebaseerd op de alombekende Chinook helikopters in zijn laatste versie, de CH-47F. Ook Nederland heeft reeds jaren geleden gekozen voor de Chinook CH-47F en heeft ook besloten om zijn vloot aan te passen naar de laatste versie, de CH-47F. Na uitlevering zal Nederland 20 helikopters van het type is zijn vloot hebben. Het toestel voldoet perfect aan de specificaties van het Duitse leger maar heeft als groot voordeel dat de prijs, vermoedelijk $55 a $60 miljoen per stuk, zowat 35% goedkoper is en het toestel een solide en een bewezen staat van dienst heeft. Boeing heeft voor dit project ook een stevig industrieel team samengebracht bestaande uit: AERO-Bildungs GmbH, Aircraft Philipp, CAE Elektronik GmbH, COTESA, Diehl Defence, Honeywell, Liebherr-Aerospace, Reiser Simulation & Training GmbH, Rockwell Collins, en Rolls-Royce.    

Net nu de beslissing moet genomen worden heeft fabrikant Sikorsky, onderdeel van de Lockheed Martin groep, samen met consortium partner Rheinmetall aangekondigd dat ze bij keuze van hun CH-53K op de luchthaven van Leipzig/Halle een logistiek en vloot management centrum zullen bouwen voor de ondersteuning van de CH-53K helikopters. In de aankondiging wordt ook gewag gemaakt van het aantal logistieke jobs en high-tech jobs die dit centrum met zich zal meebrengen.

Het consortium heeft reeds verregaande onderhandelingen gevoerd met de directie van de luchthaven van Leipzig en het Economisch Ontwikkelings-bureau van de staat Saksen over de inplanting van dit high-tech centrum voor het beheer van de Sikorsky CH-53K.

De beslissing wie van de twee concurrenten de bestelling van de 50 a 60 helikopters mag leveren zou tegen eind dit jaar of begin volgend jaar worden genomen. Daarna is een periode van 1 jaar uitgetrokken om de specificatie's van het order te onderhandelen waarna het contract begin 2021 zal worden ondertekend. De geschatte totale waarde van dit contract is €5,3 miljard.

Foto CH-53K copyrights: Helispot

Video copyrights: Sikorsky / Lockheed Martin 

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *