Bezig met laden...

Logboek

Chinese Z-20 helikopter klaar voor massaproduktie

Chinese Z-20 helikopter klaar voor massaproduktie

De 10-ton medium helikopter, Z-20, die voor het eerst publieke verscheen in oktober 2019, maakte nu zijn eerste militair openbaar optreden als onderdeel van het PLA (Chinese People Liberation Army) Tibet Commando. Eerder was het toestel ook stiekem opgemerkt bij de luchtmachtbrigade van de 75e PLA Group Army.

Blijkbaar is de Z-20 helikopter nu klaar voor produktie in grote aantallen. De Z-20 is een van de antwoorden op Amerikaans wapenembargo, naar aanleiding van Tiananmen in 1991. Voordien kocht China Black Hawk / Sikorsky S-70 helikopters. En deze hebben duidelijk model gestaan voor de Z-20. Het prototype van de Z-20 vloog vooreerst in 2013.

Uiterlijk lijkt de Z-20 helikopter op een Sikorsky S-70 en de huidige Black Hawk's, en fabrikant HAIG (Harbin Aircraft Industry Group, onderdeel van Avic Groep) doet ook geen poging om deze gelijkenis weg te stoppen. De Chinezen hebben wel een eigen toets gegeven aan de Z-20 met een vijfbladige hoofdrotor en een fly-by-wire besturing.

De Z-20 serie is aangedreven door twee WZ-10 turbines van Chinese makelij met elk een vermogen van 1.600kW. Het kan een nuttige lading vervoeren van 5.000 kg (1.000 kg intern / 4.000 kg extern) en kan vliegen tot een hoogte van 4.000m (waar minder zuurstof in de lucht is). Het toestel is ook uitgerust met een lokaal ontworpen anti-ijssyteem en kan ook op de ijskoude hoogtes in Tibet vliegen.

Afgelopen november 2020 vertelde Deng Jinghui, hoofd ontwerper van AVIC (AViation Industry corporation of China), dat de Z-20 zal uitgroeien tot de meest geleverde helikopter in China en dat deze ontworpen is om zeer lang in dienst te blijven van de PLA.

Er is intussen ook reeds een ASW (Anti-Submarine Warfare) versie van de Z-20 operationeel, de Z-20F. Deze werd op 11 januari 2021 opgemerkt bij oefeningen van de PLA Marine South Sea vloot. Dit type vertoont veel gelijkenis met de Sikorsky MH-60R Sea Hawk. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *