Bezig met laden...

Logboek

Ook Spanje neemt afscheid van haar SeaKings

Ook Spanje neemt afscheid van haar SeaKings

Na meer dan 55 jaar dienst en meer dan 100.000 vlieguren heeft de Spaanse marine haar laatste twee Sikorsky SH-3 Sea King-helikopters gisteren 27 juni buiten dienst gesteld. 

De eerste SH-3D SeaKing arriveerde op 29 juni 1966 op de Spaanse Rota-marinebasis aan boord van de USS Independence en dit was de eerste van dit model ter wereld in een anti-onderzeeërversie. In Spanje kreeg de SeaKing de bijnaam 'Morsa' of walrus in het Nederlands.

Tot 1981 ontving de Spaanse Marine in het totaal 18 helikopters van het type. De laatste geleverde helikopter was ook de allerlaatste helikopter van dit model dat ooit werd gebouwd. Vanaf 1987 werden drie casco's aangepast aan de Airbone Early Warning (AEW)-missie uitgerust met Britse Searchwater-radars. Met de komst van de Sikorsky SH-60B Seahawk-helikopter veranderde het squadron hun primaire missie in amfibische en logistieke ondersteuning.

Op 27 juni 2022 was er op de Rota-marinebasis een afscheidsceremonie waar de twee laatste SeaKings voor de laatste keer in de lucht van Cádiz vlogen in aanwezigheid van voormalige chefs, officieren, onderofficieren en bemanningen van het Vijfde Squadron, evenals de autoriteiten van de vloot en de eenheidshoofden.

Ook Spanje sluit hiermede een lang en succesvol hoofdstuk af. We blijven voor altijd fan van de SeaKing ...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *