Bezig met laden...

Logboek

Kroatie start HEMS-dienst in Osijek, Rijeka, Split en Zagreb.

Kroatie start HEMS-dienst in Osijek, Rijeka, Split en Zagreb.

Het Kroatische Instituut voor Medische Spoedhulp heeft op 2 april 2024 in Rijeka zijn medische urgentiedienst voor helikopters voorgesteld. Het project is een door de EU gesteund project ter waarde van 62,5 miljoen euro. De vorming van medische helikoptereenheden is een verplichting in de EU.

Deze nieuwe urgentie dienst zal snelle medische noodzorg bieden die beschikbaar is voor alle Kroatische inwoners en toeristen, ongeacht hun locatie, inclusief de eilanden, het platteland en gebieden die over de weg onbereikbaar zijn, aldus de regering maandag in een persbericht. De dienst zal opereren vanuit vier bases, in Rijeka en Split (Groep 1) en Zagreb en Osijek 5groep 2).

Het project werd op 2 april 2024 in Rijeka aan het publiek gepresenteerd. Het werd medegefinancierd met 10 miljoen euro uit de cohesiefondsen van de Europese Unie.

In het kader van het project heeft de Kroatische regering voor een periode van zeven jaar (van 2024 tot 2030), niet minder dan 10.500 helikoptervlieguren met HEMS helikopters aangekocht. Deze werden aanbesteed en toegekend aan een internationaal consortium, bestaande uit het Italiaanse bedrijf EliFriulia, het Spaanse Eliance Helicopter Global Services en het Kroatische Eli-Adriatik.

De HEMS-diensten zullen worden uitgevoerd door een Airbus H145 in de kustgebieden (Groep 1) en Airbus EC135 voor de continentale regio's (Groep 2). Het consortium moet 24 uur per dag, zeven dagen per week service verlenen voor Groep 1, en bij dag zeven dagen per week voor Groep 2.

“Het aanschaffen van deze diensten garandeert de zorg voor ernstig gewonde of ernstig zieke personen binnen het zogenaamde 'gouden uur' via primaire vluchten. Patiëntenzorg binnen het gouden uur vergroot de overlevingskans van de gewonden van 30 naar 50 procent en biedt de beste kans op kwalitatief herstel”, benadrukt minister van Volksgezondheid Vili Beroš.

Foto © Eliadriatik - HEMS

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *