Bezig met laden...

Logboek

Transcend krijgt USAF-contract voor Vy400 tiltrotor

Transcend krijgt USAF-contract voor Vy400 tiltrotor

Het Afwerx-programma van de Amerikaanse luchtmacht heeft het Amerikaanse Transcend Air een Fase II-contract voor technologieoverdracht toegekend voor werk in verband met zijn Vy 400 tiltwing-toestel. Het in Boston gevestigde bedrijf zal samenwerken met de Auburn University in Alabama om geavanceerde vluchtcontrolesystemen te ontwikkelen voor hogesnelheidsvluchten met het turbine aangedreven VTOL-model.

Het contract, aangekondigd op 21 juni, is bedoeld om voort te bouwen op het Fase I-werk dat vorig jaar met de universiteit is uitgevoerd. Het zal de ontwikkeling van de besturing uitbreiden en de tilirotor-operaties vereenvoudigen, zodat de Vy 400 kan werken in de "nap of the earth"-modus om detectie in vijandig gebied te voorkomen door net boven terreincontouren te vliegen. Afwerx onderzoekt de mogelijke inzet van nieuwe VTOL-vliegtuigen voor militaire toepassingen.

Volgens Transcend zullen de partners besturingssoftware demonstreren met behulp van zowel een simulator als een één-vijfde schaalmodel van de Vy 400 voor vijf passagiers. Het bedrijf verwacht dat de VTOL een bereik van 725 km en snelheden van meer dan 350 kts zal halen, met directe bedrijfskosten die een kwart bedragen van die van middelgrote dubbele helikopters met vergelijkbare cabinevolumes en nuttige ladingen. Het Pentagon wil graag alternatieven voor helikopters met een groter bereik en hogere snelheden overwegen.

Het project moet bewijzen dat de software de werklast van de piloot vermindert en een lange vluchten laag bij het terrein mogelijk maakt met snelheden die twee of drie keer zo hoog zijn als de huidige helikopters. Transcend zegt dat de Vy 400 het mogelijk zal maken om gestrande militaire piloten te redden in een kwart tot een achtste van de tijd die het nu kost, waardoor het aantal mensen dat kan worden gered uit handen van de vijand bijna wordt verdubbeld.

Het bedrijf ontwikkelt de Vy 400 voornamelijk voor regionale lijnvluchten om stadscentra als New York en Boston met elkaar te verbinden. Het is van plan het vliegtuig in 2025 te certificeren volgens de bestaande regels van de FAA, en het streeft ernaar om een prototype op ware grootte klaar te hebben om in 2023 met vliegtesten te beginnen.

De Vy 400 wordt aangedreven door een 2.500 pk sterke GE Aviation CT7-8 turboshaft-motor, die vorig jaar de PT6A-turboprop van Pratt & Whitney in de ontwerpspecificaties verving. De motor drijft de twee hoofdpropellers aan via een mechanische aandrijflijn en genereert stroom voor alle andere systemen aan boord, inclusief de elektrische staartventilator, met behulp van volledig elektrische aandrijving.

In augustus 2021 selecteerde Transcend helikopterfabrikant Kaman Aerospace Group om de Vy 400 te bouwen. Kaman de assemblage uitvoeren in zijn faciliteit in Jacksonville, Florida.

 

Specificaties van de Transcend Vy 400

  • Leeggewicht: 2.175 kg
  • MTOW: 3.175 kg
  • Nuttige lading: 1.000 kg
  • Maximum brandstof: 435 kg
  • Piloot: 1 @ 90 kg
  • Passagiers: 4/5 @ 90 kg
  • Bagage 4/5 @ 23 kg
  • Bereik: afhankelijk van belading tot 375 Nm
  • Turbinemotor: GE CT7-8 2500 shp
  • Kruissnelheid: 350 Kts

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *