Bezig met laden...

Logboek

Discussie over parachutes als veiligheid voor eVTOL's en helikopters

Discussie over parachutes als veiligheid voor eVTOL's en helikopters

Nu de ontwikkeling van verschillende VTOL's als luchttaxi's stilaan in de fase van testvluchten komt groeit ook de roep naar veiligheidssystemen bij defecten. En dan komen we snel bij een discussie over het al dan niet inzetten van een veiligheidsparachute.

Gezien de relatief lage hoogtes waarop de luchttaxi's boven de grootsteden zullen vliegen kun je geen conventionele parachute gebruiken. Het Amerikaanse ASR (Aviation Safety Resources) heeft een parachute systeem ontwikkeld, het Xtreme Rapid Deployment, die binnen 2,5 seconden met drie parachutes de valsnelheid van de VTOL kan afremmen. ASR doet hiervoor beroep op technologie uit schietstoelen.  

Maar sommige VTOL-bouwers zien het gebruik van een parachute niet zitten. Onder andere Bell denkt er niet aan om inzijn Nexus een parachute in te bouwen. Bell denkt dat ze met een goed management van haar 4 individueel aangedreven propellers een soort begeleide autorotatie kan uitvoeren die een veiliger resultaat kan bereiken dan een onbestuurbare parachute boven een bebouwde stadsomgeving.  

Airbus heeft met de Vahana en de CityAirbus twee VTOL's in ontwikkeling. De Vahana heeft een parachutesysteem ingebouwd in haar testversie maar Airbus heeft nog geen definitieve beslissing genomen of de finale versie van haar VTOL's ook parachutes zullen krijgen.

Ook Volocopter heeft in zijn ontwerpen geen plaats voorzien voor parachutes en argumenteert dat zij steeds een aantal van de 18 propellers kan laten functioneren die een veilige noodlanding kan verzekeren.

Uber van zijn kant, die luchttaxi's op grote schaal wil inzetten in de grootsteden, is pleitbezorger voor parachute systemen. Het wil een veiligheidssysteem voor zijn VTOL's die kan terugvallen op meerdere veiligheidsniveau's.  

Maar om voldoende veiligheidsgevoel te creeren bij het publiek is de parachute een vrij overtuigend systeem. Naast dit veiligheidsgevoel zal het ook belangrijk zijn hoe de luchtvaartautoriteiten zullen beslissen over parachutes, autorotatie en andere noodlandingssystemen. 

Video copyrights: Aviation Safety Resources

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *