Bezig met laden...

Logboek

FAA gaat nieuwe AD uitvaardigen voor Robinson Helicopters

FAA gaat nieuwe AD uitvaardigen voor Robinson Helicopters

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzoekt op korte termijn of het een AD (Airworthiness Directive) kan uitbrengen voor mogelijke problemen aan de staartrotoren van de Robinson R22, R44 en R66 helikopters.

In een nota van 6 december 2023 stelt de FAA voor om een nieuwe luchtwaardigheidsrichtlijn (AD) aan te nemen voor bepaalde Robinson Helicopter Company Model R22, R22 Alpha, R22 Beta, R22 Mariner, R44, R44 II en R66 helikopters. Deze voorgestelde AD werd ingegeven door berichten over helikopters die de tipkap van een staartrotorblad (TRB) verloren. Deze voorgestelde AD zou het visueel controleren en inspecteren van bepaalde TRB-tipkappen met onderdeel- en serienummer vereisen op tekenen van corrosie en, afhankelijk van de resultaten, het verwijderen van de corrosie.

Achtergrond bij deze AD

De FAA heeft drie meldingen ontvangen dat TRB-tipkappen (TRB = staartrotorblad) loskomen als gevolg van corrosie bij de verbinding van Robinson Helicopter Company Model R44-helikopters. Vanwege de gelijkenis van de TRB-tipkappen op Robinson Helicopter Company Model R22, R22 Alpha, R22 Beta, R22 Mariner, R44 II en R66 helikopters, ondervinden deze modelhelikopters ook last van dit probleem.

Volgens Robinson Helicopter Company heeft het ook TRB's gezien die zijn gecorrodeerd tot een onbruikbare toestand, waaronder ernstige putjes op de voorrand en verslechtering van de verbinding bij de tipkap. Robinson Helicopter Company stelt dat helikopters die in de buurt van zout water opereren bijzonder gevoelig zijn voor corrosie, vooral als ze buiten worden opgeslagen.

De getroffen TRB's zijn vóór november 2022 in de fabriek geïnstalleerd of als reserveonderdeel verzonden. De drie rapporten bevatten onder meer een TRB-tipkap die los gekomen is van het TRB. De afzonderlijke incidenten deden zich voor tijdens een start-up, na de landing en tijdens een landing op drie verschillende helikopters.

Dienovereenkomstig vereist deze voorgestelde AD het herhaaldelijk controleren en inspecteren van de tipkappen van TRB onderdeelnummer (P/N) A029–2 met TRB serienummers (S/N) tot en met 11279 (P/N A029–2 REV A tot en met U inclusief), TRB P/N C029–3 met TRB S/N tot en met 14329 (P/N C029–3 REV A tot en met Q), en TRB P/N F029–1 met TRB S/N tot en met 3099 (P/N F029–1 REV A tot en met F) voor tekenen van corrosie, het verwijderen van corrosie en eventuele buitenbedrijfstelling van die TRB's.

Een losgekomen TRB-tipdop kan ernstige trillingen en mogelijk falen van de versnellingsbakbehuizing van de staartrotor veroorzaken. Als dit probleem niet wordt aangepakt, kan dit resulteren in verhoogde trillingen, verminderde bestuurbaarheid en daaropvolgende verlies van controle over de helikopter.

Eerdere informatie over dit probleem

Robinson Helicopter Company heeft R22 Service Bulletin SB–120, R44 Service Bulletin SB–112 en R66 Service Bulletin SB–41 uitgegeven, elk gedateerd op 22 december 2022. Deze service-informatie specificeert procedures voor het herzien van het Pilot's Operating Handbook van betrokken helikopters door de meegeleverde pagina 'Speciale staartrotortip preflight-inspectie' in te voegen en alle piloten en onderhoudspersoneel te informeren over deze inspectieprocedures. Deze service-informatie specificeert ook procedures voor het vervangen en retourneren of verzenden van foto's van getroffen TRB's naar Robinson Helicopter Company.

Robinson Helicopter Company heeft R22 Service Letter SL-93, R44 Service Letter SL-82 en R66 Service Letter SL-40 uitgegeven, elk gedateerd op 30 juni 2021 (gezamenlijk gepubliceerd als één document)  Deze service-informatie specificeert procedures voor het verwijderen van corrosie van TRB's, het aanbrengen van beschermmiddelen, het balanceren van TRB's na het verwijderen of verven van corrosie, het chemisch reinigen van TRB's en het aftappen van het gebied van de TRB-tipdop.

De complete tekst van de FAA kun je hier nalezen.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *